Den kraftiga bomben vid radhus i Hässelby härom natten var troligen riktad mot anhörig till en gängkriminell rappare. Bostaden bombades trots att det fanns flera barn i huset. En person fördes till sjukhus. Vi kan vänta oss att våldet trappas upp allt mer.

Att de gäng- och klankriminella trappar upp sina konflikter med allt grövre våld är ingen överraskning. Varför skulle de inte göra det? Det finns ingen som stoppar dem. Det är rena Mellanöstern. Svenska rättsstaten står handlingsförlamad.

Upptrappningen av våldet kommer att fortsätta så länge de får hålla på ostraffat. Så länge ingen stoppar dem – med största våldskapitalet.

När får vi en ordningsmakt som fungerar?

Det är statens absolut viktigaste kärnuppgift: att skydda medborgarna från våldsbrott. I dagsläget uppfyller inte statsmakten denna uppgift.

Och tyvärr tar inte den politiska nivån utvecklingen på tillräckligt stort allvar. Det räcker inte med uttalande om att det är ”oacceptabelt”.

Sverige är nu ett land som i flera avseenden börjar likna Mellanöstern och afrikanska regioner. Då måste man också ha en ordningsmakt som kan få ett övertag över det fruktansvärda våldskapital som nu tagit makten över svenska gator och torg.

Konkreta åtgärder måste sättas in. Som gäst i Riks ”Kvällspasset” med Rikard Sörman diskuterar jag ett antal förslag som borde sättas i sjön, men som kommer möta stort motstånd från dem som värnar de kriminellas personliga integritet.

Frågan är hur mycket blod som måste flyta innan vi får se adekvata åtgärder.

*

Se Kvällspasset från torsdagskvällen:

*

Se mer: SVT i Explosion i Hässelby under natten – anhöriga till rappare skrivna på adress, Expressen i Förödelse efter explosionen i Hässelby: ”Fasaden har flyttat sig flera centimeter”, Aftonbladet i Uppgifter: Sprängningen kopplas till blodiga konflikten