”De har inga moraliska värderingar”. Så säger polisen om att anhöriga till gängkriminella nu börjar dödas i hämdaktioner. Dessa mord visar hur det blir när inga normer och moral sätter gränser. När normkritik får gälla flyter blodet.

ANALYS. Nu flyr de kriminellas anhöriga Sverige. De har blivit nya måltavlor i det dödliga våldet inom klan- och gängkriminella miljöer.

Dödsskjutningen av en pappa i Tullinge (2 mars) och en mordbrand i Alby där två kvinnor dog (4 mars) antas vara hämndaktioner från en kriminell gruppering mot en annan gruppering. Man dödar varandras mammor, pappor, syskon, sambo, partner. När den kriminelle personen håller sig undan, ger man sig på deras närmaste.

Gamla normer gäller inte längre

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet flyttar kriminella nu sina familjemedlemmar utomlands.

– Nya gränser har passerats nu. Efter Adriana-fallet trodde jag att man skulle få sig en tankeställare även i den kriminella världen, att man inte ska ge sig på oskyldiga. Men i stället har det blivit tvärtom, säger Martin Lazar, områdespolis i Botkyrka.

Fyra personer har dödats i gängrelaterade dåd i Stockholm under loppet av en vecka. Men istället för att vara yngre män har det varit en pappa i 50-årsåldern och två kvinnor.

Det tyder på en oroväckande trend om att kriminella nu dödar sina konkurrenters anhöriga.

– Det har spårat ur. I den här världen, om någon bombar min mammas hus, då dödar jag hans mamma. Man strävar efter att vara värst, säger en person med insyn till SvD.

– Att man medvetet och riktat går in i en bostad och skjuter ihjäl en person som inte har något med det kriminella att göra, det har vi inte sett tidigare. Det finns inget samvete alls, säger lokalpolis i Tullinge.

Trycket mot en redan överväldigad polis ökar än mer när hundratals släktingar vill ha personskydd av polisen för att skydda dem mot klanvåldet.

Våldet resultat av invandringen

Här dyker tre faktorer upp som visar hur mycket våldet är kopplat till invandringen.

1. Klanlogik. Att kriminella ger sig på anhöriga till andra kriminella är inget svenskt fenomen, men en helt naturlig reaktion i klankulturer. Där är det ju klanerna som gör upp då någon rättsstat som är neutral mellan olika klaner inte existerar. Och i Sverige står nu rättsstaten passiviserad och oförmögen att stoppa våldet.

2. Fly utomlands. När släktingar nu flyr utomlands gör man det eftersom det finns platser som mer är hemland än Sverige.

3. Riktar sig mot polisen. Viljan att stödja svenska myndigheter tycks saknas. Istället händer det märkliga att anhöriga till 50-årige mannen anmält svenska rättsstaten för ”vållande till annans död”. Släktingarna riktar sig mot det svenska samhället, inte mot klanerna/gängen.

De har inte i Sverige att göra

Denna kriminalitet är importerad. Den har kommit med de migranter som Sverige så lättvindigt välkomnat till landet. Och som tack, skjuter och bombar man sönder Sverige.

När hotnivån nu växer flyttar de kriminella sina anhöriga utomlands. För de kriminella som stannar i Sverige blir insatserna allt högre, säger en poliskälla.

– Om man inte kan fly blir enda utvägen de kan se, att utrota det hot som finns genom att döda motståndarna. Det kommer ytterligare att spä på våldsvågen, säger polis till tidningen.