Socialdemokraterna ägnar sig åt otillbörlig påverkan på domstolarna. Nu kritiserar också Nämndemännens riksförbund att Socialdemokraterna kallat in två nämndemän till samtal, och som därefter avsagt sig uppdragen i hovrätten.

KOMMENTAR. Socialdemokraterna ingriper nu direkt i domstolarna genom att punktmarkera nämndemän som fattar, enligt partiet, fel beslut i avkunnade domar.

Partiet blandar sig i

Nu uppger Stefan Blomquist, ordförande för Nämndemännens riksförbund att han ser allvarligare på de samtal som Socialdemokraterna haft med två nämndemän, skriver Dagens Nyheter.

– Det kan man inte se som något annat än otillbörlig påverkan, säger han.

De båda nämndemännen sade upp sig förra veckan i samband med partiets ”coachingsamtal”, som hölls efter att den så kallade snippadomen fått medial uppmärksamhet.

Hovrättspresidenten Anders Hagsgård säger att ”ett parti på intet sätt ska ha kontakt med en nämndeman med anledning av dennes uppdrag som nämndeman”.

Förre justitieminister Thomas Bodström har krävt att S-ordförande i Göteborg Mattias Jonsson (S), som tog initiativet till ”coachingen” ska avgå. Partiet har lagt sig i rättsskipningen.

Tyst från Sveriges Domareförbund

Det yrkesförbund för domare som var snabba med att kritisera Richard Jomshof (SD) när han endast kommenterat en dom, har inte uttalat sig om Socialdemokraternas sätt att lägga sig i domstolarnas arbete genom att kalla upp nämndeman.

Misstankarna stärks därmed om att yrkesdomare i svenska domstolar är partipolitiserade och inte utför ett objektivt och partipolitiskt obundet arbete. Det är allvarligt att Socialdemokraterna så lätt kan härja i rättsstaten.