Sverigedemokraterna vill ta bort skatten snabbt. Man vill ta bort den till 1 juli. Enligt partiets ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt finns det god chans att skatten försvinner i kommande vårbudget.

Skatten på plastpåsar infördes av S/MP-regeringen 2020. Skatten på plastpåsar ligger på 3 konor per påse, eller 30 öre per tunn plastpåse. Flera oppositionspartier var emot införandet. Nu tar Sverigedemokraterna upp avskaffad skatt i förhandlingarna med regeringen om vårbudgeten.

– Vi förhandlar om detta as we speak, säger han på onsdagseftermiddagen, till TV4 Nyheterna.

Ta bort, ta bort, ta bort!

Det är helt rätt att ta bort denna skadliga skatt. Den har varit värsta sortens symbolhandling. Skatten sades vara ”grön”, men har ökat utsläppen. Plastindustrin protesterade inför införandet, inte minst med tanke på att bärkassarna i livsmedelsbutikerna i hög grad var gjord av återvunnen plast eller förnyelsebart material. Istället har hushållen börjat köpa stora mängder avfallspåsar, som är fossilbaserade och därmed betydligt skadligare för miljön.

– Skatten träffar helt fel. Det är väldigt oklart vilket problem man vill komma åt. De svenska plastbärkassarna är i regel gjorda av förnyelsebara material och vi har tidigare sett att de använts flera gånger innan de blir soppåsar. Varför ska de beskattas och inte avfallspåsarna som i högre grad importeras, produceras av fossila material och bara används en gång?, säger professor Runar Brännlund till TN.

Byte från miljövänliga till oljebaserade påsar

Företag som tillverkat de miljövänliga och förnybara plastpåsarna har fått säga upp mängder med personal. Och börja tillverka mer miljöskadliga avfallspåsar.

Lars Lundin är Category Manager Recycled Materials på Trioworld, som producerar förpackningslösningar är en av de ledande producenterna av plastbärkassar i Norden. Han berättar att företaget förlorade 90 procent av sin försäljning på den svenska marknaden när skatten på plastbärkassar infördes.

– Vi blev även tvungna att säga upp 30 procent av personalen i Arvika vilket var en dramatisk förändring då det var 30 personer som blev av med sitt arbete.

– Efter att skatten infördes valde vi att göra en stor investering och sätta in en ny produktionslinje för att även kunna producera avfallspåsar för att kompensera för produktionsbortfallet av plastbärkassar.

Fullfölj vallöftet – nu!

Därför är det helt rätt av Oscar Sjöstedt att driva avskaffad plastpåseskatt i förhandlingarna med regeringen. Inte minst därför att flera partier lovade just att avskaffa denna skatt som retar så många.

Fullfölj vallöftena. Så snart det går.