Kvinnan har berättat att resan till Syrien och Islamska staten var ”som när ett barn kommer till ett godisland”. Tillbaka i Sverige har hon skrutit, skämtat och hotat med bilder på avhuggna huvuden.

Idag åtalas den 35-åriga kvinnan vid Göteborgs tingsrätt för krigsförbrytelser, som Expressen var först med att rapportera.

Medverkar i IS-terrorn

Kvinnan förhördes första gången 2019. Hon hade då återvänt till Sverige två år tidigare och berättade att hon rest till Syrien i slutet av 2012 men medger inte att avsikten var att ansluta sig till terrorgruppen Islamska staten, IS.

– Det var helt oplanerat. Jag skulle ju bara besöka min bror i två veckor. Men när jag såg hur syrierna hade det så hade jag inte hjärta att åka hem, sa hon i förhör.

När hon förhördes igen 2021 konfronteras hon med uppgifterna om att hon hade varit med och startat al-Khansaabrigaden – IS kvinnliga moralpolis, något som TV4:s Kalla Fakta tidigare rapporterat.

Nekar till brott

Enligt åtalet har hon själv poserat eller fotograferat, alternativt mottagit bilder i syfte att publicera dem på sociala medier med nedsättande kommentarer. Kvinnan medger att hon har skrivit kommentaren men nekar till brott.

På bilderna har hon visat avhuggna huvuden och lemlästade kroppar.