Söndagens folkomröstning i Berlin om att tvinga staden att uppnå klimatneutralt mål 2030 har misslyckats. Åter visas att klimatångest främst finns i medierna, inte i väljarkåren.

Klimataktivisterna som initierade folkomröstningen menade att man inte kan vänta med dramatiska åtgärder för att förhindra att den globala uppvärmningen överstiger 1,5 grader Celsius.

”Klimatpolitiken är helt enkelt inte tillräcklig för att säkerställa en framtid värd att leva i vår stad,” sa Jessamine Davis, talesperson för Climate New Start Berlin till Reuters.

Med folkomröstningen var tanken att tvinga den nya konservativa kommunstyrelsen att satsa stort på förnybar energi, byggnadseffektivitet och kollektivtrafik.

Hade det gått igenom skulle Berlin ha varit en av få europeiska storstäder med ett juridiskt bindande mål att bli koldioxidneutral om sju år.

Klimataktivisterna förlorade

För att en folkomröstning ska bli giltig måste 25 procent av de 2,4 miljoner röstberättigade invånarna avlägga sina röster.

Det stödet saknade klimataktivisterna.

Endast 441.000 Berlinbor deltog i omröstningen. Det hade behövts minst 608 000 personer rösta i valet för att resultatet skulle godkännas. Av de få som gick och röstade var majoriteten för förslaget, vilket är naturligt eftersom de hade störst drivkraft att gå och rösta.

– Valresultatet visar att majoriteten av stadens invånare inte anser att reformen kunde ha implementerats, säger borgmästaren Franziska Giffey.