Många har larmat om att livsmedelspriserna höjts mer än annat. Enligt SCB har matpriserna ökat med hela 22,1 procent på ett år. Nu avslöjas att Coop har varit drivande när det kommer till att höja matpriserna.

Den 1 januari 2023 höjde exempelvis matvarukedjan priserna och först fem veckor senare följde Ica och Axfood efter. Det visar kartläggning av Matpriskollen genomfört och som Sydsvenskan publicerar (betallänk).

– Coop stod för en chockhöjning som fick många företag i leverantörsleden att höja på ögonbrynen, säger en person som beskrivs ha god insyn i prissättningen inom livsmedelsbranschen.

Coop är mer centraliserat än sina konkurrenter och kan därför vara mer snabbfotat i sina prishöjningar, enligt Matpriskollen. Coops presschef Marcus Björling menar dock att det inte är anmärkningsvärt att man ibland höjer priserna före andra kedjor.

”Det börjar bli ett svårt ekonomiskt läge för många av våra kunder. Vi har stort fokus på att hantera de ökande kostnaderna”, skriver han i ett mejl.