Aldrig har en partiledare fått så lågt förtroende i Ipsos som det nye centerledaren Muharrem Demirok. Bara tre procent har förtroende för honom. Det är den sämsta noteringen i mätningen på 23 år.

KOMMENTAR. Nuförtiden brukar nya partiledare starta på ett relativt lågt förtroende eftersom de inte är särskilt välkända av väljarna. Men att Demirok ändå börjar i ”ett exceptionellt dåligt läge”, menar Ipsos analytiker.

– Trösten är väl att Muharrem Demirok har tre och ett halvt år på sig att göra nytt intryck på väljarna, säger Nicklas Källebring till DN.

Jämförelse med Nyamko Sabuni

Frågan är om tre år räcker. Det går ju inte att låta bli att jämföra med Liberalerna, som ju också var ett ”januariparti” med S-samarbete förra mandatperioden. När de bytte partiledare valde medlemmarna Nyamko Sabuni som stod för en borgerlig inriktning, och inte den partitopparna ville ha och som stod för fortsatt S-samarbete.

Det borde gjort att Sabuni satt säkert i ledarpositionen. Hon genomförde sin linje och partiet hoppade av januarisamarbetet ett år före valet.

Men det räckte inte. Väljarstödet uteblev. Sabuni avgick ett halvår före valet.

Brant uppförsbacke

Demirok var partitopparnas favorit och han avser fullfölja den tidigare partiledarens politiska samarbete med vänsterpartierna. Ger det honom bättre chanser att bygga upp förtroende?

Det är svårt att se hur det skulle gå till. Även under Annie Lööf tappade partiet väljare sedan man bytte block och räknades som rödgrönt parti.

Dessutom introducerade Demirok sig för svenska folket som en våldsdömd misshandlare, som försökt dölja dessa brott.

Väljarnas första intrycket av den nye partiledaren är inget vidare. Frågan är om han kan ändra på det.

Faktum är att dagens mätning från Ipsos visar att Demirok även bland de egna väljarna har rekordlågt förtroendet.

Ebba och Jimmie i topp bland egna väljare

De partiledare som har högst förtroende bland egna väljare är Ebba Busch, Jimmie Åkesson och Magdalena Andersson. Nio av tio väljare har förtroende för dem. Det ger dem en stark position.

Så här ser hela listan ut över förtroende bland egna partiets väljare.

Ebba Busch (KD): 94 procent
Jimmie Åkesson (SD): 89 procent
Magdalena Andersson (S): 89 procent
Nooshi Dadgostar (V): 77 procent
Ulf Kristersson (M): 76 procent
Märta Stenevi (MP): 65 procent
Per Bolund (MP): 63 procent
Johan Pehrson (L): 62 procent

Muharrem Demirok (C): 17 procent

Ipsos har genomfört 1 719 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 14-26 mars.