De socialdemokratiska kommunpolitiker som motarbetar kriminella gäng sparkas. Någon annan slutsats går inte dra av att Ebba Östlin (S) förlorade lördagens omröstning som partiets ledare i Botkyrka.

ANALYS. Partiledningen med Magdalena Andersson i spetsen har inte ställt upp på Ebba Östlins sidan när hon vidtagit kraftfulla åtgärder mot kriminaliteten. När larm kom om att studieförbundet ABF anställde kriminella för de pengar man fick från Botkyrka kommun för att driva sju fritidsgårdar, agerade Ebba Östlin på det sätt man förutsätter att ansvarsfulla politiker gör: går till botten med misstanken.

Kommunen anlitade säkerhetsfirma som granskade ABF:s fritidsgårdar och kom fram till att verksamheten är infiltrerad av kriminella. 11 av 85 anställda i verksamheten var dömda för våldsbrott. I lokalerna styrde kriminella som gjort fritidsgårdarna till deras tillhåll. Våld och hot förekom där.

Då beslutade kommunstyrelsen, med Östlin som ordförande, att sparka ut ABF från verksamheten och låta fritidsgårdarna drivas av kommunen.

Det skulle hon inte gjort.

Motarbetar du kriminella får du sparken

Klan- och gängkriminella kunde utnyttja en äldre personstrid inom Socialdemokraterna och ställa sig på Östlins motståndares sida, för att få henne avsatt. Man motarbetar inte kriminella gäng ostraffat inom Socialdemokratin. Flera släktingar till kriminella blev snabbt medlemmar och fick till möte där de kunde avsätta Ebba Östlin, något som avslöjas av SVT.

Här borde partiledningen självfallet ställt upp på de lokalpolitiker i partiet som agerar lagenligt och vill förhindra kriminella från att ta över kommunen. Men så gjorde man inte.

Partiledningen ställer sig på den sida som ser mellan fingrarna när kriminella styr fritidsgårdar.

Hur gör samarbetspartierna?

Socialdemokraterna styr i Botkyrka med stöd av KD, C, L och MP. Hur ser stödpartierna på att ge kriminella tillbaka makten över fritidsgårdarna via ABF?

Tidigare har kritik framförts från Centerpartiet om att man har backat upp Östlin i motståndet mot att kriminella styr fritidsgårdar med kommunala pengar. Men det var innan Demirok valdes till C-ledare och uttalade en tydligare hemhörighet på vänstersidan i politiken.

Botkyrka är ett exempel på hur svårt det är att förhindra kriminella från att över offentlig verksamhet när de nästlat sig in i det föreningsliv som i Sverige är synnerligen sårbart för övertagande av klaner och organiserad brottslighet.

Stora pengar att lägga beslag på i kommunerna

Är detta första exemplet på hur kriminella tar över offentliga organ? Istället för bankrån och värdetransportrån kommer kriminella över stora summor pengar genom att styra hur kommuner använder de enorma summor skattepengar som skvalpar i kommunkassan. Bara Botkyrka tar in över fyra miljarder kronor i skatt varje år från medborgarna.

Självklart är det extremt lockande för kriminella att genom medlemskap i ett parti och några enstaka medlemsmöten ta makten över dessa resurser.

”Det får framtiden utvisa”, säger Ebba Östlin på frågan hur det blir med brottsbekämpningen inom Socialdemokratin och Botkyrka nu när hon förlorade valet till att bli partiets kandidat till kommunstyrelseordförande.

*

Se mer: Expressen, Aftonbladet, SvD,