Som oppositionsparti går Socialdemokraterna till kraftig attack mot nya regeringen om elstödet. Det är hyckleri på allra högsta nivå. Elstödet hade inte behövts om de rödgröna låtit bli att lägga ner hälften av all kärnkraft – innan andra planerbara energikällor fanns på plats.

KOMMENTAR. Det är ingen hejd på anklagelserna från vänsteroppositionen mot elstödet.

Magdalena Andersson (S) kallade återbetalningen orättvis. Hennes partikamrat Mikael Damberg använder ord som ”haveri” och ”hårresande”. Riksdagsledamoten Kajsa Fredholm (V) menade att det var chockerande att ge pengarna till en ”rikis”. Journalisten Lars Lindström kallade det ”inte klokt”. Aftonbladets ledarsida skriver att ”Ebba Busch hjälpt elfuskarna att sko sig”.

NWT summerar: ”De rödgröna fotsoldaterna hängde givetvis på i häxjakten på dem som anklagades för att ha lurat till sig pengar.”

Över 700 000 kr i elstöd

En angreppspunkt från vänsterhåll är att tio personer fått mer än 300.000 kr i elstöd. Men det är, vilket framgick redan i regeringens underlag, så att personer med enskild firma använder sitt eget personnummer för firman, och därför får elstöd också för firmans förbrukning.

Det rör sig förmodligen om lantbrukare eller verksamhet som bilverkstad. Skulle det vara fel att småföretagare får elstöd? Ja, Socialdemokraterna hatar ju företagare. Men nej, självklart ska småföretagare ha elstöd – som ju i princip är återbäring på de höga elpriser man bevisligen har betalat.

Sekretess på mottagarna

Den andra angreppspunkten är att regeringen ”hemlighåller” hur mycket enskilda personer får i elstöd. Vänstern vill veta namnen på oss alla som fått återbäring på elkostnader. Syftet är uppenbart: att bedriva jakt på dem man tycker har för hög elkonsumtion.

Den rödgröna kritiken är inte bara ohederlig, skriver NWT, utan grym. Deras aggressivitet visar varför sekretessen var nödvändig. Människor som inte gjort något annat än att ha betalat sina elräkningar skall inte behöva ha ont i magen av oro för att deras namn skall läcka ut, eller till och med hängas ut som fuskare i det rödgröna drevet. 

Chockhöjda elpriser beror på S, MP, V och C

Ja, det är höjden av hyckleri när rödgröna använder elstödet för att attackera nya regeringen. Det är ju deras fel att vi fått elprischocker. Sverige har sedan tidigt 1900-tal haft en tradition att garantera mycket låga elpriser, genom utbyggd vattenkraft och sedan kärnkraft, för att ge svenskt näringsliv en konkurrensfördel och hushållen låga elpriser. Denna tradition övergavs när S-regeringar avvecklat sex av 12 kärnkraftsreaktorer, innan någon annan planerbar energi fanns på plats.

Denna brist gjorde att Sverige blev lika sårbart som övriga Europa när gasleveranserna från Ryssland ströps. Priserna kan nu rusa när efterfrågan på el är större än produktionen. Det hade inte drabbat Sverige på samma sätt om vi haft all kärnkraft i drift. Beräkningar visar att elpriset hade kunnat vara hälften så högt som det blivit.

De som borde ligga lågt och skämmas över de skyhöga elpriserna är Socialdemokraterna.

Men anfall är bästa försvar. Man försöker dölja sin skuld genom att attackera den nya regeringen för olika detaljer i ett nytt system som aldrig behövts om S skött energipolitiken med kompetens.