Om drygt en månad går Finland till val. Tre partier tävlar om förstaplatsen. Traditionellt får det största partiet uppdraget att bilda regering.

I förra riksdagsvalet 2019 blev Socialdemokraterna med mycket knapp marginal största parti på 17,7 procent. Bara två tiondelar efter kom Sannfinländarna, som närmast kan jämföras med Sverigedemokraterna. Trea den gången blev Samlingspartiet, som närmast är att jämföra med Moderaterna i Sverige.

Socialdemokraterna kunde bilda regering med  Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet.

Tre stora

Söndagen den 2 april går finnarna till val. I opinionsmätningarna leder nu Samlingspartiet på 21,6 procent, medan Socialdemokraterna har 19,1 procent och Sannfinländarna 18,4 procent. Allt enligt senaste partimätning publicerad av finska public service bolaget Yle.

Statsministerkandidaterna. Foto: Wikipedia.

De tre största partierna ser alltså alla ut att öka.

Men vem ska bli störst och ligga bäst till att få bilda ny regering?

Sanna Marin (S) är statsminister men tycks inte ha övertygat väljarna om att hon bör bli omvald. Istället har borgerliga Samlingspartiet tagit ledningen, om än knappt.

Petteri Orpo är Samlingspartiets partiledare sedan 2016. Han är statsvetare och har innehaft en rad ministerposter i tidigare regering: jordbruksminister 2014, inrikesminister 2015, finansminister 2016-19 och vice statsminister 2017-19.

Ska miljöpolitiken få gå ut över allt annat?

Sannfinländarnas partiledare är sedan 2021 Riikka Purra. Också hon har examen i statsvetenskap. I sociala medier är hon den mest profilerade politikern i Finland. Enligt Meltwater var hon 2022 den politiker med högst inflytandet på Twitter, före statsminister Sanna Marin.

Riikka Purra har profilerat partiet genom att kritisera miljö- och klimatpolitiken för att vara extrem. ”Vi sparkar oss själva på smalbenen med överambitiösa klimatmål”, sa hon i partiledardebatt häromveckan.

Hon fick då mothugg av Samlingspartiets Petteri Orpo som stod fast vid de radikala miljömålen. Han var därmed enig med vänsterpartierna och Sanna Marin (S) som ansåg att klimatanpassning och tillväxt kan gå hand i hand.

Sannfinländske ledaren stod på sig.

– Vår ambitiösa klimatpolitik går ut över både medborgare och exportindustrin. Ibland känns det som om skogen har värde enbart då den fälls för vindsnurror, sa Riikka Purra.

Marin (S) höll med Sannfinländarna

Sanna Marin (S) har likt svenska socialdemokrater sagt att man inte kan regera med Sannfinländarna. Men i en partiledardebatt där barn fick ställa frågor höll Marin upp ett hjärta och höll med Riikka Purra (Sannf) när hon talade om mer resurser till barnskyddet och tidigt stöd till familjer med problem.

Purra svarade med att ge beröm till Marin.

– Vi har en fantastisk statsminister. Hon är en tuff brud, sade Purra till Marin som såg uppriktigt glad ut, rapporterar Hufvudstadsbladet.