Energisystemen i Europa är kraftigt försvagade av kärnkraftsavvecklingarna. Och när den ryska gas som fanns lagrad inför nuvarande vinter tagit slut kan energipriserna rusta under nästa vinter.

Vattenfalls vd Anna Borg menar att en ännu tuffare vinter kan vänta för elkunderna.

– Det här är inte över än. Vi har i någon mån haft tur i Europa med tanke på den ovanligt varma vintern. Det i kombination med de energieffektiviseringar och besparingar som kunderna har gjort, har lett till att det gått åt mycket mindre gas i Europa än vad som hade varit fallet en kall vinter, säger hon till SvD.

Europa måste köpa dyr gas

Hur kall nästa vinter blir vet vi inte, men om även om den inte blir särskilt kall kan elpriserna dra iväg. När ny gas ska köpas in till Europa kommer det främst att vara i form av flytande naturgas som har ett högre pris.

Därför är risken stor att priset på el pressa upp i Europa och därmed också på den svenska marknaden.

– Stor osäkerhet är min sammanfattning. Det enda som kan åtgärda det här på sikt är att man frigör sig från beroendet av gasen och därmed gaspriserna. Då måste man bygga ut fossilfri elproduktion i mycket högre tempo, säger hon.

Hon nämner havsbaserad vindkraft. Men är det verkligen en lösning? När det är kallt är det ofta vindstilla. Det spelar ingen roll hur många tusen vindsnurror som byggs, om det är vindstilla ger de noll elproduktion.

Nedstängd kärnkraft

Vattenfalls resultat för 2022 är blygsamt. Men en anledning till storvinsten 2021 var att bolaget fick kompensation från Tyska staten för den förtida stängningen av kärnkraft.