Nyss var det oerhört centralt att Finland och Sverige gick med i Nato gemensamt och samtidigt. Men nu när turkiske presidenten Erdogan använder sin vetorätt maximalt, då är det plötsligt inte så farligt att Finland går före. Vad är detta för spektakel?!

KOMMENTAR. Är det Erdogan som styr över Nato? Var är övriga 28 medlemsländer som godkänt Sverige? Varför är de så förbannat svaga och eftergivna mot Erdogan?

I svenska medier vill man göra det till ett misslyckande för den svenska regeringen, men Sverige har ju gjort allt för att underlätta snabbt inträde. Det är Nato som krånglar, som velar, som vinglar, som agerar oerhört förnedrade gentemot Sverige.

Nato tappar nu all sin prestige och respekt.

Vi tänker inte överge yttrandefriheten!

Än värre blir det när ”skulden” för den krångliga inträdesprocessen läggs på att Sverige har yttrandefrihet. Om Sverige bara avskaffar yttrandefriheten och bli en halvdiktatur, så skulle det gå enklare att bli accepterad av Nato och Erdogan.

Ja, Morgan Johansson (S) gör nu Nato till inrikespolitisk träta och anser regeringen ska bryta samarbetet med Sverigedemokraterna som har fräckheten att hävda att yttrandefriheten ska gälla i landet. Johansson är redo att kröka rygg och underkasta sig utländska aktörer. Det är pinsamt att se hur socialdemokrater kryper för islamister som Erdogan.

Underlättar Nato för Putin?

Hela agerandet från Natos sida är allvarligt. Försvarskunniga påpekar att om Finland går med, men inte Sverige skulle Putin kunna anfalla och ockupera Gotland i förebyggande syfte. Därmed skulle han hindra att Östersjön blir ett innanhav för Nato.

Varför är Nato så ansvarslöst att man riskerar denna händelsekedja?

Svaret är alltid: Nato måste blidka Erdogan.

Men då är man ju ingen försvarsallians att räkna med. Kan man inte stå upp mot Erdogan, kan man naturligtvis inte stå upp mot större militära maktspelare.

Enda kloka rösten här är amerikanske diplomaten John Balton som pekat på lösning: att Turkiet uteslutas ur Nato.