Medan dödssiffran för jordbävningsområdet i Turkiet och Syrien nu är uppe i 37.000 har inte en enda person dödats i staden Erzin mitt i katastrofområdet. Borgmästaren har avvisat alla korrupta försök att gå runt byggreglerna.

Det är inte naturen som är människans fiende, det är korrupta individer och politiker. Det visas nu med förödande resultat i Turkiet. I staden Erzin valde turkarna oppositionspartiet CHP istället för president Erdogans islamistiska AKP. Det har nu räddat hundratals, om inte tusentals människors liv.

Borgmästaren Ökkeş Elmasoğlu har inte tagit mutor för att låta byggare slippa den dyrare byggkostnad som jordbävningsskydd innebär.

– Vi har inga rasmassor, dödsfall eller skador till följd av jordbävningar, säger han till den turkiska nyhetsbyrån Hürriyet.

Korruption och bristande kontroller i byggbranschen tros ligga bakom varför så många byggnader rasade i skalvet för en vecka sedan. Som följd har totalt 113 arresteringsordrar gått ut och tolv personer har gripits, rapporterar BBC.

– Jag har inte tillåtet olagliga byggen över huvud taget. Trots det har det funnits några som försökt, och även om vi på grund av personalbrist inte kunde ta oss an dem direkt har vi, i ett senare skede, anmält dem till åklagare och tagit beslut om att riva byggnaderna i fråga, säger borgmästaren.

Erdogan och hans islamister har många liv på sitt samvete.

*

Se mer i G-P, SVT,