Det har blivit så att värdlandet går back många miljarder när man anordnar ett globalt sportevent. Därför är det mest diktaturer som numera vill ha OS och fotbolls-VM. Systemet måste förändras.

KOMMENTAR. I takt med att allt färre länder vill arrangera dessa event har Sverige fått frågan om att ordna vinter-OS 2030. Det är som Andreas Ericson skriver i Svenska Dagbladet:

”För nu har IOK öppnat för att Sverige ska söka OS 2030 … Nöjer vi oss med de kallnade resterna av festmaten? … Vågar vi ta risken att bli utnyttjade? Å andra sidan kanske vi känner igen rollen. För när IOK är i nöd, när ingen annan ids, när någon verkligen behöver ta en för laget. Då tänker man på oss. Det är Sverigebilden det.”

Nej, självklart ska inte Sverige offra sig för det korrupta spel som omger spelen.

Idrotten måste tvättas ren från allt fulspel som sker som en följd av de politiskt korrekta drömmarna. När fotbolls-VM förlades till Qatar beskrevs det som ett sätt att bjuda in andra delar av världen än västvärlden. Men när Qatar gjorde som man gör i Mellanöstern, gav gästarbetare slavkontrakt och förbjud ölservering, då strömmade bojkottbeskeden in.

Bättre vore om sommar OS permanent förläggs till Grekland och att man hittade permanenta platser också för vinter-OS och fotbolls-VM. Då skulle inte diktaturer kunna köpa spelen, samtidigt som Internationella Olympiska kommittén inte behövde vända sig till demokratier som Sverige för att be dem bli ansökarländer.

De permanenta arrangörerna borde ha rejält betalt via tv/medierättigheterna, istället för att pengarna hamnar i korrupta internationella styrelseledamöters fickor.

Med större geografisk stadga och återkommande traditioner kanske de globala idrottsevenemangen åter kan få den inramning som gör att vi kan tala om att lyfta idrottens prestige och skapa folkfest, så som det var tänkta att bli.