Förr ville S förbjuda parabolantenner. Nu vill ledande S-politikern Annika Strandhäll införa digitalt pass för att kunna se porr på nätet. Men hon får mothugg.

Annika Strandhäll (S) bemöter nu kritiken om att hennes förslag om åldersstyrda porrpass skulle vara slöseri med resurser.

”Jag tycker att det är slappt”, säger hon. Kampen för att begränsa tillgången till pornografi ”bara för att den finns på nätet” vore både oansvarigt och historielöst, skriver hon i en skriftlig kommentar.

Men internetexperter menar att sådana påhitt är meningslösa.

– Det fungerar inte på internet 2023 och har aldrig gjort, säger internetexperten Henrik Pallin till Expressen

Han jämför krav på åldersverifiering, via exempelvis Bank-ID, med att sätta en post-it lapp på mobilen. Porren är en världsmarknad som inte är statligt kontrollerad. Även om de större hemsidorna kan regleras så gäller det absolut inte alla. 

– Jag vill vara tydlig med att det inte handlar om att jag inte vill begränsa skadeverkningarna eller ser problemet, men jag tycker att man ska lägga pengarna på saker som funkar, säger han.

Man måste prata om porren med barn i hemmet och i skolan, så att de förstår riskerna och att det som de ser inte är på riktigt. 

– Det finns många dåliga aspekter med porr, men vi löser det inte med mobilt Bank-id, säger han.

Digitala certifikat för porrsajter har nyligen införts i Frankrike, men är enligt Pallin ”helt verkningslösa”.

Strandhäll håller inte med. Hon tror att hon med porrpass kan begränsa tillgången.