Idag riktar Sverigedemokraterna kravet på att Anders Thornberg ska avgå. Han har inte fullföljt uppgiften att bryta brottsutvecklingen.

Kravet från riksdagens näst största parti framfördes till regeringen av justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) vid ett möte med justitieminister Gunnar Strömmer (M) under torsdagen.

Sverigedemokraterna menar att polisen inte arbetar tillräckligt effektivt mot gängkriminaliteten, trots att man fått stora nya resurser under senare år.

Riksdagen öser pengar över polisen – utan resultat

I Riks intervjuas SD:s talesperson i polisfrågor, riksdagsledamot Katja Nyberg om partiets avgångskrav.

– Det är ganska uppenbart. Vi har en kriminalitet som bara ökar, inte minst gängkriminaliteten. Det gör att vanliga människor inte får den hjälp de behöver. Sedan har vi de här interna personalproblemen som spär på det här ytterligare.

– Nu är måttet rågat, säger Nyberg.

Hon får frågan om inte polisen behöver mer resurser.

– Vi öser in resurser. Deras budget har ökat med 70 procent de senaste åren. Någonstans måste man kunna förvänta sig resultat också, svarar hon.

Ny polisledning måste våga lyfta problemen

Katja Nyberg riktar kritiken mot hela polisledningen och deras arbete, inte enbart rikspolischefen.

– Det behövs en polisledning som vågar lyfta problemen. Idag mörkas väldigt mycket inom polismyndigheten. Man vågar inte visa vad det är som inte fungerar. Och då kan det såklart aldrig bli bättre, konstaterar Nyberg.

Se Richard Sörmans intervju med Katja Nyberg.