Partiledningens valanalys faller inte i god jord. Att Socialdemokraterna inte backade är knappast något att vara glad över. Partiets problem är att skapa ett trovärdigt regeringsalternativ, menar Jan G. Andersson, tidigare chefredaktör för S-tidning.

KOMMENTAR. Vi har inte haft mycket till eftervalsanalys i Sverige efter höstens val. Och Socialdemokratiska partiledningen släppte sin officiella analys i fredags, då man brukar lägga ut sådant man gärna slipper uppmärksamhet kring.

Spretigt vänsteralternativ

Men en som läst och inte är nöjd är Jan G Andersson, tidigare chefredaktör för Östra Småland. I den likaledes socialdemokratiska lokaltidningen Sydöstran menar han att partiet förlorade makten därför man saknar trovärdiga samarbetspartier.

”Vänsterpartiet hackade för jämnan på Socialdemokraterna och ställde ultimativa krav, liksom Miljöpartiet med sina utspel mot den forna regeringspartnern. Från andra hållet meddelade Centern att några skattehöjningar blir det inte tal om. Det fanns inte något av trovärdighet i detta spretande vänsteralternativ och den förklaringen till valnederlaget ägnas inte något utrymme i analysen.”

Här är det svårt att inte hålla med Andersson, som konstaterar att de fyra partier som vann valet inte attackerade varandra utan ”höll ihop”. Kristersson kunde bli statsminister ”för han hade bättre sällskap”.

Hur ska S kunna överge MP, V och C?

Andersson ger dock inget svar på vad S ska göra åt sitt dåliga sällskap. Han menar att partiet måste acceptera att man inte är ett 40-procentsparti längre. Men betyder det att S ska ingå tydligare och djupare koalition med stödpartierna? Eller ta avstånd från dem?

Att Andersson inte vill släta över valresultatet framgår i följande: ”det förskräcker när valanalysgruppen, inspirerad av partiets höga opinionssiffror, talar om ’vårt 40-procentsparti’. Mona Sahlin hade 53 procent i Sifo, innan det vände och tappade 10 procent på några månader”.

Den iakttagelsen är det klokt om Tidöpartierna har i minnet nu när opinionssiffrorna inte är lysande. Vi måste lära oss att opinionssiffror bara ger fingervisning om läget under den sista månaden inför valdagen. Det är ju först då många verkligen bestämmer sig för hur de ska rösta.

*

Se Riks analys av socialdemokratiska valanalysen, med Dick Erixon och Denice Westerberg: