S-politikern är släkt med gängledare och har dessutom beslutat om att ge ABF stora offentliga bidrag. Banden mellan organiserad brottslighet och Socialdemokratin tätnar.

Tidigare har Aftonbladet avslöjat att en ”centralt placerad S-tjänsteman hyrde ut sitt hus till gängkriminell”. Expressen kan nu berätta att ytterligare en gängkriminell man varit skriven i bostaden. Enligt polisens kartläggning hör bägge männen till Botkyrkanätverket.

Den som hyrt ut bostad åt dem är Mattias Gökinan. Han är S-politiker både i Botkyrkas kommunfullmäktige och Region Stockholms kulturnämnd. I den senare rollen är han med och beslutar om bidrag till studieförbund – däribland ABF. Samma ABF som anställde kriminella att driva fritidsgårdar.

Upplåtit bostaden sedan 2007

När Aftonbladet gjorde avslöjandet i höstas ville han inte kunde kommentera sambandet. Nu säger han till Expressen att de båda nyligen har blivit vräkta. Släktingen har hyrt bostaden till ”självkostnadspris” sedan 2007.

I bostaden har det funnits vapen. En handgranat, bland annat. Hur fick du reda på det, frågar Expressen.

– Jag fick reda på det via media. Han är inte välkommen där eller hemma hos oss sedan dess, säger S-politikern.

Inblandat i mordet på 12-åriga Adriana

Den mannen mannen som varit skriven i S-politikerns radhus, också släkting, figurerar i förundersökningen rörande händelser före och efter mordet på 12-åriga Adriana. Enligt polisen är han en av dem som använder en av mobiltelefonerna som avlyssnades i ärendet.

I förundersökningen framgår att mannen ”säljer narkotika” och att polisen genom spårning kunnat se att han rör sig i ”Norsborgs/Hallundas kriminella miljö”.

Avhysta först efter avslöjande i medierna

Nu säger S-politikern att han tar avstånd från kriminalitet. Men först sedan medierna uppmärksammat hans kopplingar till grov kriminell brottslighet. Han försökte också distansera sig från den genom att skriva över radhuset på sin fru förra sommaren. Hos Lantmäteriet är överlåtelsen registrerad som ”gåva mellan makar”, rapporterar Expressen.

Handlingens underskrifter bevittnas av en man i 60-årsåldern – som är pappa till en tredje gängmedlem inom Botkyrkanätverket, som nyligen dömdes för medhjälp till mordförsök på en fiende med koppling till Adrianamordet. Vittnet själv var förra året misstänkt i ett mål som rörde grovt bokföringsbrott, men ärendet skrevs av.

Hur djupt är Socialdemokratin infiltrerat av kriminella?

ABF beviljas mångmiljonbelopp av skattemedel från kommun och region där Socialdemokratiska partiet har avgörande makt. ABF anställer sedan kriminella i fritidsverksamhet där man kan rekrytera nya ungdomar.

Hur mycket av gängen finansieras av offentliga medel, av bidrag som är avsedda för studieverksamhet och föreningsverksamhet? Veckomagasinet Fokus avslöjar att folkbildningen, där ABF är störste aktören, är ett svart hål som slukar bidrag från skattebetalarna: ”Slöseri, fusk, förstärkt utanförskap och stöd till extremism”. Folkbildningen får flera miljarder kronor ur statskassan – varje år. Därutöver regionala och kommunala bidrag, som S-politiker med kriminella hyresgäster betalar ut.

Är banden med S lika täta som de var i socialistpartiet i Italien? Där imploderade och upphörde partiet att existera 1994 när det framkom hur djupt partiet var insyltat i maffian.