Härvan i Botkyrka växer. Nu avslöjas att partiledningen på riksnivå inom Socialdemokratin kände till misstankar om att gängkriminella infiltrerade både partiets studieförbund ABF och arbetarkommunen i Botkyrka – men blundade.

Det framkommer nu att det bortkuppade kommunalrådet Ebba Östlin redan förra året informerade partiledningen om att det fanns misstankar om att gängkriminella infiltrerade partiorganisationen i Botkyrka.

Sten som Magdalena inte vill vända på

– Ebba Östlin skrev att allt startade med att de vände på en sten, säger bitr partisekreteraren Nils Vikmång (S) till Expressen.

I valrörelsen lovade partiledaren Magdalena Andersson (S) att vända på många stenar för att vända utvecklingen när det gäller kriminaliteten.

Men denna sten vill partiledningen uppenbarligen inte röra.

Partisekreteraren Tobias Baudin (S) har senaste dagarna sagt att det kom ”chockerande uppgifter” från Botkyrka, men partiledningen har alltså en längre tid varit medveten om misstankarna utan att agera.

Östlin ska göras till syndabock

Både Nils Vikmång och den lokale partbossen i Botkyrka, Jens Sjöström, ursäktar inaktiviteten med att de förväntade sig att Ebba Östlin skulle återkomma till dem.

Men nu framkommer att Botkyrka kommun kallat Jens Sjöström till säkerhetsmöte med kommunens säkerhetschef och lokalpolisen om dessa misstankar. Sjöström dök dock inte upp. Han säger nu att han inte hade tid.

De som försvarar medlemsmötet i arbetarkommunen och beslutet att rikta misstroende mot Ebba Östlin hävdar att det är ”kränkande” att det framförs anklagelser som inte är ”bevisade”.

Frågan är dock varför partiet inte gått till botten med misstankarna. Det är hur lätt som helst för partiledningen att plocka fram medlemsregistret för Botkyrka och kontrollera de senaste hundra nya medlemmarna. Har de kriminell belastning eller ej?

Det var en sådan analys som säkerhetsbolag gjorde åt Botkyrka kommun i början av förra året, då man kom fram till att 11 av 85 anställda i ABF:s fritidsverksamhet var dömda brottslingar.

Hur långt har korruptionen ätit sig in i Socialdemokratin?

Frågan som nu måste ställa är hur långt korruptionen har ätit sig in i det socialdemokratiska partiet. Är det en liten krets i Botkyrka som har samröre med gängkriminella, eller är det ett systematiskt inflytande som kriminella har över partiet.

Det har ju uppdagats att en nära anhörig till känd gängledare hade förtroendeuppdrag för Socialdemokraterna i Botkyrka och är föreslagen för uppdrag i partidistriktet.

Uppgifterna är alarmerande. Stora delar av världen är korrupt. Och då är det just så här det går till. Organiserad brottslighet ser till att få in sina lojala femtekolonnare i tidigare hederliga verksamheter för att sedan ta över dem och tömma dem på pengar.

När kontanter inte längre finns att råna banker och värdetransporter för, är det logiskt att kriminella försöker komma över de många miljarder kronor som offentlig sektor hanterar och som är lättillgängliga att komma åt genom bidragsbeslut. Har man fått ”sitt” folk på beslutande positioner är det bara att låta pengarna flyta från kommuner till klaner och gäng. Allt under sken av att man följer reglerna.

S måste agera

Socialdemokratin måste gå till botten med Botkyrka. Man måste tvätta sin byk offentligt så att andra kommuner och partier får klart för sig hur korruptionen kan smyga sig in i verksamheterna.

Vid sidan om våldsbrottsligheten kommer korruption i politiknära verksamheter att vara ett allvarligt problem. Då gäller det att visa handlingskraft. I fallet Botkyrka hänger det på om S är villig att vända på den sten som kan visa sig avslöja korruption i det egna partiet.

*

Se i Riks: Uppdatering av skandalen i Botkyrka