Nu godkänner regeringen en ny stor vindkraftspark till havs. Flera ministrar talar lyriskt om vindkraft. Är det en omsvängning i MP-riktning eller är det mest retoriskt prat?

Den nu beviljade vindkraftsparken med 280 meter höga vindsnurror ska byggas tre mil söder om Trelleborg.

– Det är fortsatt en komplicerad process, men nu är allt som behövs rent tillståndsmässigt på plats för att Vattenfall ska kunna påbörja arbetet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) till SvD.

Hon tror dessa 30-50 vindsnurror kommer att byggas även om Sverigedemokraterna sett till att stoppa statsbidrag i form av gratis anslutningskablar.

– Det finns inget som tyder på att efterfrågan på fossilfri elproduktion kommer att minska, utan tvärtom, säger hon.

Ytterligare sex vindkraftsparker till havs

På miljöministerns bord ligger ansökningar om ytterligare sex havsbaserade vindkraftsprojekt. En anläggning utanför Falkenberg, en utanför Varberg, två utanför Ystad, en söder om Öland och en söder om Gotland.

– Vi kommer precis som vi hanterat det här ärendet att göra allt vi kan för att hantera dem så skyndsamt som möjligt. Det vill jag verkligen vara tydlig med, säger miljöministern.

Spricka om vindkraften

Från det sammanslagna energi- och näringsdepartementet har Ebba Busch (KD) utlovat omfattande utbyggnad av vindkraft. Tidigare har Busch hävdat att vindkraftsutbyggnad ska ske med stor försiktighet och att hon inte vill ha ”stålskogar av vindkraftverk”.

Regeringens plötsliga fokus på vindkraft är inte förankrad med Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson hr gjort klart att hans parti inte godkänt någon kursändring och att kravet från SD är att regeringen håller linjen om ny kärnkraft. Att vindkraftssatsningar skulle kunna ske på bekostnad av kärnkraft är inget som Sverigedemokraterna stöder.

Till Dagens Industri säger näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) att han utgår från att någon omläggning inte kommer att ske, som att regeringen skulle subventionera havsbaserad vindkraft. Han ser uttalandena från statsråden Busch och Pourmokhtari som förflyttningar i retoriken, men att det i sak inte blir någon skillnad.

Också moderater reagerar

Det finns ett starkt folkligt motstånd mot vindkraft i många kommuner. Åtta av tio ansökningar om vindkraftsparker stoppades 2021 av kommunerna, enligt Energimyndigheten.

Därför finns det också moderater som uttrycker sig skeptiskt mot regeringens plötsliga stormförtjusning som Busch och Pourmokhtari visat för vindkraft.

– Vi har inte ändrat oss, Tidöavtalet gäller. Vindkraften är en dysfunktionell energikälla, säger riksdagsman Kjell Jansson (M) som är ordförande i Moderaternas största partidistrikt Stockholms län.

Och lokalt är även KD skeptiska. I Vaggeryd och Hultsfred vill man se skärpta regelverk kring vindkraft, inte lättnader.

SD får styra upp regeringen

Ofta blir borgerliga ministrar vänster under regeringstiden. Man krossas intellektuellt av vänsterns hegemoni i etablissemangen. Det skulle därför inte förvåna om statsråd börjar låta som flummiga miljöpartister. Därför är det viktigt att Sverigedemokraterna har båda fötterna på marken och ser till att regeringen inte beger sig upp på de rosa molnen.

Visst kan det finnas platser där vindkraft gör mindre skada. Vi ska inte ha förbud mot ny vindkraft. Men beslut måste tas med öppna ögon och skarpt intellekt. Där finns ingen plats för flummiga drömmar.

Förutsättningarna för att hålla energipolitiken realistisk är goda. Tidöavtalet slår fast att vindkraft inte får gynnas. Det gör vindkraften mindre attraktiv. Också den lokala folkopinionen runt om i landet står på Sverigedemokraternas sida i att se skeptiskt på vindkraft som lösningen på energiproblemen.