Advokaten vill att misstänkt mördaren från sushirestaurangen i Skogås ska släppas ur häktet. Så brukar det vara i Sverige: unga som dödar anses ändå vara oskyldiga barn. Inte så längre.

Det är rätt av domstolen att igår besluta om häktning och hålla den misstänkte förövarna inlåsta i väntan på rättegång. Ung ålder förändrar inte på något sätt det moraliska ansvaret i handlingarna. Men hans advokat håller inte med.

– Han ska givetvis omedelbart bort från den miljö som är på häktet, den tror jag är direkt skadlig för honom i längden, säger 15-åringens advokat till Expressen.

I vanlig ordning fälls det krokodiltårar över misstänkta våldsmän i det svenska rättssystemet. Det är alltid gärningsmännen det är mest synd om. De som drabbas av våldet är det ingen som tänker på.

– Det är klart att han inte mår bra. Han vistas i arrestmiljö för första gången i sitt liv, säger advokaten till TV4 i sin gråtkampanj.

Allt fler mördare är under 16 år

Den misstänkta 15-åringen är en av 13 pojkar under 16 år som misstänks för grova brott i våldsvågen i Stockholmsområdet sedan jul, rapporterar Expressen.

Han häktas på den högre misstankegraden för mordet på 15-åringen, meddelar tingsrätten på söndagen.

Också en 16-åring och en 17-åring som kopplas till det brutala mordet på en jämnårig i en restaurang förra söndagen i Skogås sitter häktade.

Rättsstaten måste ta i med hårdhandskarna

Det är bra att åklagare och domstolar börjar förstå hur allvarligt läget är. Att den svenska rättsstaten är på väg att falla samman. Kriminella tar över samhället. Då är inte tid att följa vänsterkriminologers daltande med brottslingar. Nu är tid att ta i med hårdhandskarna. Bästa pedagogik mot unga förövare är att rättsstaten ingriper snabbt, tydligt och hårt. Våldshandlingar ska få omedelbara konsekvenser.

Straffmyndigheten behöver sänkas till 12 år och alla ungdomsrabatter på straffpåföljder vid åtminstone våldsbrott måste avskaffas.

Nya ungdomsfängelser behöver inrättas, så att dömda inte snabbt kan rymma så som sker från nuvarande Sis-hem. De sistnämnda ska ta hand om drogmissbrukare och psykiskt instabila, medan de handlingskraftiga kriminella hjärnorna måste låsas in på riktigt.

Återigen ser vi en effekt av en misslyckad migrationspolitik. Hade Sverige inte öppnat gränserna hade vi inte fått hit den mängd migranter som möjliggjort den våldsvåg som nu sker. Det är alltså vänsterns fel att kriminalpolitiken nu måste skärpas rejält. Det är deras rosa drömmar som leder till enormt lidande för våldsdrabbade och ökad otrygghet för hela befolkningen.

Men de lär aldrig erkänna sin skuld. Vi andra måste dock agera inför det som händer. Häktning av 15-åringar är en sådan nödvändig konsekvens.