I Washington DC är republikaner och demokrater oeniga om det mesta, men nu har en stor grupp senatorer från båda partier gått samman mot Erdogan och till stöd för Sverige och Finland.

Polariseringen i USA är enorm. Demokrater pratar inte med republikaner och tvärtom. Men ett sällsynt undantag är stödet till Nato-ansökan från Sverige och Finland. Hela 29 senatorer från båda partier läxar upp den turkiske presidenten Erdogan.

I ett öppet brev till president Joe Biden (läs i pdf) skriver man att USA måste göra mer för att förmå Turkiet att släppa in Sverige och Finland i Nato.

Om Erdogan inte godkänner de nya medlemmarna ”hotas alliansens sammanhållning vid ett viktigt historiskt tidpunkt då Ryssland fortsätter sina invasionsförsök i Ukraina.”

De skriver att senaten inte kommer att tillåta presidentens planer på att sälja stridsflygplanet F-16 till Turkiet förrän Turkiet godkänt ansökningarna om inträde i Nato från Sverige och Finland.

En försäljning av dessa högkvalificerade militära flygplan kräver enligt amerikansk lag att senaten röstar för affären, vilket alltså innebär att senaten har vetorätt mot att affären genomförs med Turkiet.

*

Se mer: CNN i Senators call on Biden to delay F-16 jet sale to Turkey until Finland and Sweden allowed into NATO, Federal Times i Senators want to block Turkey F-16 sale until NATO expansion succeeds, The Hill i Senators say no F-16 upgrades for Turkey if it blocks Finland, Sweden from joining NATO