I både Gälve och Västerås är muslimska center tydliga med att vuxna kvinnor som vill gifta sig måste ha tillstånd från en manlig ”vårdnadshavare”, en så kallad wali. 

Det är där imamen Fekri Hamad är verksam trots att han har beslut om utvisning. Han klassas som säkerhetsrisk av Säpo. Men utvisning har inte verkställts.

Han genomför vigslar i Al-Rashideen moské i Gävle och där måste vuxna kvinnor ha godkänt från en manlig ”vårdnadshavare” för att få gifta sig. Tills nyligen utförde han vigslar också i Västmanland,
godkänd som vigselförrättare av länsstyrelsen i Västmanland. Trots att han förlorat den rätten fortsätter han att viga par i moskén. Nu används en annan vigselförrättare bredvid imamen, vilket enligt länsstyrelsen inte är tillåtet.

På hemsida specificeras vem som kan vara denna vårdnadshavare: ”far, farbror, morbror, farfar eller bror”, rapporterar Expressen

I en intervju på arabiska har han sagt att Sverige och andra västländer attackerar islam och dess symboler. Därmed bidrar han aktivt till att underblåsa risken för terrordåd i Sverige.