Efter att S-medlemmar röstat bort Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, hävdade partiledningen att de var ”chockerande” uppgifter att gängkriminella kunde ha legat bakom avsättningen. Nu menar Magdalena Andersson att man visste om konflikten i Botkyrka, men inte att gängkriminella skulle vara inblandade på mötet.

KOMMENTAR. När partisekreteraren Tobias Baudin menade att det var chockerande för honom att få läsa i tidningarna om att personer med kopplingar till gängkriminalitet sades ha varit med på mötet, kunde Expressen snabbt visa att partiledningen varit informerad om konflikten – och om kriminellas inblandning.

Nu försöker Magdalena Andersson fokusera på det första, att det fanns en konflikt, medan hon när det gäller kriminella kopplingar endast nämner närvarande vid medlemsmötet. Andersson försvarar Baudin:

– Det han svarade på förra veckan var om det fanns gängkriminella på mötet där omröstningen skedde. Då fanns det inga konkreta uppgifter om det, säger Andersson och hänvisar till att partiet först flera dagar senare fick tips om att så varit fallet, säger hon på eftermiddagen till TT.

– Vi säkerställer nu att man går till botten med det här, tillägger Andersson.

Kriminell infiltration känd i ett år

Magdalena Andersson försöker blanda bort korten. Frågan om kriminell infiltration i partiet uppstod inte vid medlemsmötet 28 januari. Det var för ett år sedan som Ebba Östlin kastade ut ABF från sju fritidsgårdar efter en säkerhetsrapport som visade att 11 av 85 anställda var dömda brottslingar och att våld och narkotika förekom på fritidsgårdarna.

Det är ju detta resoluta handlande, att kasta ut ABF, som är bakgrunden till att Ebba Östlin avsattes.

Detta kan knappast vara okänt för Socialdemokraterna på distriktsnivå och nationellt.

Men för att krishantera låtsas Magdalena Andersson som att frågan om gängkriminella dykt upp i samband med medlemsmötet.

Alltså: Socialdemokraterna är emot klan- och gängkriminella bara när medierna sätter strålkastarljuset på frågan.

Hela agerandet stinker.