På lördagskvällen sköts den gigantiska kinesiska spionballongen ned utanför delstaten South Carolinas kust. Kina hävdar att det var en forskningsballong som kommit ur kurs.

I flera dagar har en stor, obemannad ballong flugit över USA på 20.000 meters höjd, ungefär den dubbla höjden för civil flygtrafik. Den uppges ha varit omkring 40-50 meter i diameter, tre busslängder bred. Den kom in norrifrån, via Kanada och flög över Montana i onsdags.

Ballongen var utrustad med omfattande spionutrustning enligt amerikanska försvaret och flög över flera strategiska platser, inklusive kärnvapenmissilsilos när den korsade en stor del av USA. Pentagon har inte avslöjat vilken typ av spionteknik man tror funnits i den kinesiska ballongen, bara att den inte kan ge Kina några ytterligare övervakningsmöjligheter utöver vad det redan kan samla in genom spionsatelliter som för närvarande kretsar runt jorden.

Många amerikaner har ifrågasatt varför den inte skjutits ner tidigare, men försvarsmakten ville inte riskera att människor på marken skulle skadas. Därför sköts den ner när den lämnat kusten vid South Carolina och flög ut mot Atlanten, av en missil från ett F-22 stridsflygplan som utgick från Langley Air Force Base på lördagskvällen.

Inställt utrikesministermöte

USA:s utrikesminister Antony Blinken har på grund av ballongen ställt in ett planerat besök i Peking. I fredags kallade han Kinas agerande för ”oansvarigt” och ett brott mot internationell rätt då ballongen kränker amerikanskt luftrum.

Kina å sin sida har bett om ursäkt för att det ”civila luftskeppet” av misstag drivit in på amerikanskt luftrum och hävdar att ballongen använts i forskningssyfte.