På ettårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina finns inget som tyder på att kriget ska ta slut. Ryssland agerar som om man är det imperium man inte längre är. Ukraina försvarar sitt land. Väst backar upp med egna uppoffringar. Bredvid står Kina som stärker sin position.

KOMMENTAR. Inget slut på kriget i sikte. Det är så deprimerande. Vanligtvis brukar det finnas vägar ur en konflikt genom kompromiss. Men i detta krig finns ingen sådan. Varje kompromiss vore att ge Ryssland seger och acceptera att länder militärt kan invadera grannländer och ta vad man vill ha. En kompromiss vore alltså att be om fler krig. Mer bomber, mer blod att flyta på gatorna.

Bara en fullständig seger för Ukraina är acceptabel. För Ukraina, men i lika hög grad för oss i övriga Europa.

Men ingenting tyder på att Ryssland ska inse att man måste retirera. Än mindre från alla ockuperade områden, inklusive Krim som ockuperades 2014.

”För båda sidor gäller allt eller inget”, säger SVT:s Rysslandskorrespondenten Bert Sundström.

Kina kan bli krigets vinnare

Vad värre är, militärhistoriker liknar Ukrainakriget med spanska inbördeskriget 1936-39, alltså med förspelet till andra världskriget. Professor em Victor Davis Hanson skriver för Real Clear Politics, Ukrainakriget ett förspel för vad?

”Kina tror att man kan bli krigets verkliga vinnare. Dess rivaler och fiender försvagas ju längre kriget pågår. Väst håller på att tömma sina arsenaler. Man tröttas ut av kostnaderna. Rivalen Ryssland blöder, säljer Peking billig olja och tigger om sina vapen. Varken Europa eller Amerika, tror Kina, kommer att vilja upprepa ännu ett proxykrig – säg ett mot Taiwan – mot en kärnvapenmakt med mycket mer inflytande över väst och mycket större resurser på slagfältet.”

Enda positiva: kärnvapen är inte aktuella

Jag letar efter något positivt i allt mörker. Och amerikanske diplomaten och författaren Richard Haass ger de enda ljusglimtar jag kan finna i Project Syndicate. Som andra menar han att det inte går att se något slut på detta krig. Några förutsättningar för diplomati finns inte. Men fortsätter:

”De goda nyheterna (om det finns några) är att kriget mycket väl kan bli mindre intensivt eftersom båda sidor står inför svårigheten att upprätthålla de stora förlusterna de har lidit det senaste året. De saknar helt enkelt arbetskraft, utrustning och ekonomiska resurser för att göra det.

Det verkar också osannolikt att Ryssland kommer att välja att eskalera. Att attackera Nato är meningslöst när det är uppenbart klart att Ryssland inte ens kan besegra Ukraina. Kärnvapen verkar ha litet eller inget militärt värde, och både Kina och Indien har tydligt uttryckt motstånd mot användningen av dem. Ännu viktigare, Rysslands användning av alla typer av kärnvapen skulle nästan säkert föra USA och Natos trupper direkt in i kriget.”

Alltså: Kärnvapenhotet är lågt. Likaså att kriget sprider sig till övriga Europa.

Det är ju en tröst. Men ändå är det svårt att acceptera att grymheterna i Ukraina kommer att fortsätta under lång tid framåt. Inget slut i sikte.