Ett tåg med kemikalier spårade ur och fattade eld i den lilla staden East Palistine i Ohio 3 februari. Federala myndigheter tonade ner olyckan. Först två veckor senare, när Donald Trump lovat besöka invånarna som protesterar, har myndigheterna börjat agera.

KOMMENTAR. Mörkläggningen hade kunnat lyckas. Medierna går i demokratiska partiets ledband. Varken president Biden, hans transportminister eller krismyndigheten FEMA hade tänkt lyfta ett finger.

Detta trots att branden fortsatte i flera dagar. Två dagar efter kraschen larmade insatspersonal som övervakade olycksplatsen att en av de urspårade vagnarna på grund av värmen från bränderna riskerade explodera i en ”katastrofal” händelse. 1 500 invånare evakuerades från sina hem.

Men även efter att branden släckts har ortsborna protesterat mot att gifter sprider sig både i marken, vattnet och i luften. Man vittnar om konstiga lukter och att djur dör, både fiskar i vattnet och kycklingar. Invånare har fått utslag, rinnande ögon och andra symtom. 

Demokratiske presidenten har slagit dövörat till.

Biden har skänkt Trump en ”vinst”

Newsweek skriver att Joe Biden kan ha ”gett Donald Trump en stor vinst med sin hantering av olyckan i Ohio”. Ilskan mot myndigheterna växer. Ilskan mot regeringen växer.

Och att det är just i Ohio gör det till politiskt sprängstoff. Ohio är en jämn delstat. Den som i presidentvalet vinner denna delstat har goda möjligheter att vinna valet.

I ett annat inlägg på sociala medier skriver Trump: ”Biden och FEMA sa att de inte skulle skicka federalt stöd till East Palestine. Så fort jag meddelade att jag kommer, meddelade han att ett team kommer att åka. Förhoppningsvis kommer han också att vara där. Detta är goda nyheter eftersom vi fick dem att agera. Folket i East Palestine behöver hjälp. Vi ses på onsdag!”

Politikerklassen lär sig aldrig

Det är märkligt hur många politiker som fullständigt tappat kontakten med folket. Man sitter i sina elfenbenstorn och tror sig inte behöva bry sig om vanligt folk, dem man föraktar.

Men demokratier behöver politiker som ägnar sig åt vardagsfrågorna, de som påverkar vanliga människors liv. Det är ju faktiskt för att ta hand om gemensamma samhällsproblem som vi alls väljer politiker till en statsapparat.

Politiker väljs inte för sin egen skull, för vad de vill pyssla med eller för att ge dem makten in blanco.

Och de väljs inte för att vara högljudda aktivister och extremister till lags.

Politiker ska lösa de problem medborgarna inte kan lösa på egen hand. Politiker har folket som uppdragsgivare. Ingen annan.

Det är detta som Donald Trump hela tiden har förstått och som gav honom valsegern 2016. Men väl vid makten kunde inte Trump sadla om till att bli en ledare för hela nationen, också dem som inte röstat för honom. Han fortsatte agera som om han inte hade ansvar, därför förlorade han valet 2020.

Nu har de etablerade politikerna återigen stökat till det genom att inte agera i folkets intresse. Det ger Donald Trump en ny chans.