I morgon ska Centerpartiet välja ny partiledare efter Annie Lööf. Valberedningen föreslår Muharrem Demirok. Men i rundringning i hans hemkommun får han stark kritik av partivännerna i Linköping.

Det är när Aftonbladet kontaktat medlemmar i Centerpartiet i Linköping, där Demirok varit kommunalråd, som kritik framförs mot honom, snarare än beröm och lyckönskningar.

Flera anonyma centerpartister beskriver honom som en karriärpolitiker som inte är en lagspelare. En centerpartist kallar honom för en ”ensamvarg”, en annan säger att han ”kör sitt race” och en tredje säger att han ”inte kan stava till ledare”.

”Han är väldigt bra på att ge ett första intryck, därefter är det bara Muharrem själv som gäller”, är en annan kommentar.

Valberedningen: Fritt att föreslå annan

Valberedningen får kritik från centerpartister i Linköping, där alltså Demirok varit heltidspolitiker i mer än tio år.

– Ingen kan ha pratat med de närmaste medarbetarna i kommunen. Vi håller på med en farlig process där vi är på väg att förstöra vårt parti, säger en centerpolitiker i Linköping.

Demirok själv vill inte kommentera, men valberedningens ordförande Jan Andersson säger att han är övertygad om att Demirok kommer att leda partiet på ett bra sätt. Men han tillägger att valberedningen inte har makten här, utan bara lagt ett förslag.

– Enligt våra stadgar är det fritt att föreslå andra kandidater ända fram till stämman. Det finns ingen deadline fram till dess att den punkten är avgjord på stämman, säger Andersson.