Efter påtryckningar från USA säger sig Turkiet nu vara berett att ”diskutera” Natomedlemskap med Sverige och Finland. Men det finns inget att diskutera. Turkiet har att ratificera inträdet. Punkt. Slut.

Senaste veckan har generalsekreterare för Nato visat indignation och otålighet om processen. Jens Stoltenberg har slagit fast att Nato gjort allt för att Sverige och Finland ska bli medlemsländer. Nato som organisation har på möte inbjudit två nya medlemmarna.

Inga mer förhandlingar, inga mer planer, inget mer snack behövs.

Det enda som fattas är att alla 30 stater som ingår i Nato ser till att i sina parlament ratificerar, alltså godkänner, det som Nato som organisation redan bestämt.

28 av de 30 har snabbt godkänt utvidgningen av Nato.

Ratificering är normalt bara formalia

Två återstår, Ungern och Turkiet. Och det är Turkiets president Erdogan som använt den vetomakt man plötsligt fick för att trilskas, tjafsa och larva sig. Främst av inrikespolitiska skäl. Turkiet ska gå till val och Erdogans islamistparti AKP ligger risigt till. Han behöver en yttre fiende. Då duger Sverige som slagpåse.

Det är fruktansvärt respektlöst av Erdogan att agera som han gör, både mot sina allierade i Nato som mot Sverige.

Nu har USA:s utrikesminister Blinken träffat turkarna och tagit dem i örat. Blinken säger att president Biden är redo att sälja nya stridsflygplan till Turkiet, men behöver kongressens godkännande – alltså exakt samma formalia som Erdogan använder mot Sverige. Det uppskattas inte i Ankara.

– Det vore inte rätt att göra Sveriges och Finlands Natomedlemskap till ett villkor för F-16. Det är två olika frågor, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu under sin och Antony Blinkens gemensamma presskonferens i Ankara.

Ha! Som man bäddar får man ligga, bäste herr Cavusoglu. Om Turkiet använder formalia mot Sverige, kan USA använda formalia mot Turkiet.

Kräv nu att Turkiet fullföljer formalia!

Detta visar att det inte är Sverige som ska göra någonting överhuvudtaget gentemot Turkiet. Vi har fjäskat tillräckligt genom det memorandum som S-regeringen förra sommaren skrev med Erdogan.

Turkarna vill återuppta samtal med Sverige. På pressträff nu på eftermiddagen fick statsminister Ulf Kristersson frågan vad dessa samtal ska handla om. Och varför det ska behövas nya samtal.

Kristersson svarade att det är samtal för avstämning av pågående processer, och menade att sådana samtal sker nu före medlemskapet och att samtal kommer att föras när Sverige är medlemsland.

Visst. Men det finns ingenting mer Sverige ska ge Erdogan. Nu har Turkiet bara en sak att göra: ratificera inträdet för Sverige och Finland i Nato.

Regeringen kan gärna prata snällt och vänligt med turkiska företrädare, men backa inte en millimeter i sak. Det är nog nu!