Trots att flera ombud var missnöjda med valberedningens förslag ställdes ingen kandidat mot Muharrem Demirok. Därför blev han vald på den extra centerstämman i Helsingborg på torsdagseftermiddagen.

Det blev dålig stämning när flera ombud hade invändningar mot Demirok. ”Du är inte min kandidat”, sa ett ombud som dock accepterade att det blir så.

Någon strid blev det inte.

När Muharrem Demirok höll sitt tacktal tog han upp allt och inget. Han ser sin uppgift att ge partiet ny energi, men ska samtidigt vara en lyssnande ledare och att han är en lagspelare.

Detta som ett svar på att det i medierna framkommit att centerpartister i hans hemkommun Linköping är kritiska mot att han kört sitt eget race och haft en ”enmansshow” som kommunalråd.

Här återstår att se hur Demirok klarar av partiledarskapet, som kommer att utövas i mediernas strålkastarljus.

Övergångslösning?

När andra partier på nedgång bytt från dominerande partiledare till en ny, har den nye inte blivit långvarig. Både Anna Kinberg Batra 2017 och Nyamko Sabuni 2021 fick avgå utan att ha genomfört en valrörelse som partiledare.

Jag tror det är mer troligt än inte, att Muharrem Demirok avgår före valet 2026.

Men vart ska Centerpartiet ta vägen? Detta en gång genuina bondeförbund som stod för småfolkets intresse på landsbygden. Och som under Thorbjörn Fälldin kunde ta ledningen för det borgerliga regeringsalternativet och avsätta sossarna, som innehaft regeringsmakten i över 40 år.

Det partiet finns inte längre. Vad är det nu? Ingen aning. Vi får se vad den nya centerledningen hittar på.