Fritidsgårdarna i Strömsnäsbruk i Markaryds kommun har förbjudit gangsterrap sedan mer än ett år. Anledningen är att musiken riskerar att inspirera till våld, vapen och droger.

Man har haft mycket bekymmer och antog en policy där man plockade bort all musik som glorifierar våld och sexism.

– Tillsammans med ungdomarna skapar vi spellistor som blir kontrollerade att de inte innehåller dolda budskap, säger Arne Lindman som är ungdomssamordnare i Markaryd till SR.

Det har varit viktigt att ungdomarna själva är med och drar gränsen så att det upplevs som rätt och rättvist.

Våldet har spridit sig till landsorten

Fritidsledarna påpekar att även mindre orter numera får sin beskärda del av våld och droger. Det är ett mönster som framträder också i statistiken. Polisen har också påtalat att små orter är intressanta för gängen, inte minst därför att polisnärvaron där är noll.

Smålandsposten berömmer i ledare fritidsledarna: ”Det är ett bra sätt att skapa förankring och eftertanke: är kvinnoförnedring och våldsförhärligande verkligen något jag vill befatta mig med?”

Och fortsätter: ”I kulturvärlden har man klagat på den här sortens beslut. Man har, inspirerad av vänsterteorier, varnat för att de äkta rösterna trängs undan. Bara de musiker som kan föra sig i salongerna, det vill säga medelklasskillar som låtsas vara gangsters, blir kvar om man inte bjuder in riktiga brottslingar till galor och prisceremonier.”

Att hylla det destruktiva ökar otryggheten

Att lyfta fram kriminella som hjältar i det offentliga, som bland annat Sverige Radio gjort, ger kriminaliteten en helt annan och mycket högre status. Det har säkert varit en bidragande orsak till att klan- och gängkriminella i Sverige haft lättare att rekrytera unga än i andra europeiska länder.

Det är destruktivt att hylla dem som rånar, hotar, bedrar och säljer droger. Och sedan skryter om det genom musiken.

Jag blir förundrad varje gång man behöver påpeka detta. Men medierna fortsätter att glorifiera dem som förstör andra människors liv.

Av någon anledning lockar intresset och nyfikenheten på gärningsmännen mer än omsorgen om dem som utsätts för våldet.

Samhället behöver auktoriteter

Här måste vuxenvärlden vakna upp och inse att unga behöver uppfostran, tydlig moral och positiva förebilder. Det är i avsaknad av detta som gängen expanderar och bli attraktiva. Se där en förebyggande politik som vänstern borde omfamna, men istället hånfullt tar avstånd ifrån som auktoritär.

Här tror jag kärnan finns till lockelsen i gängmiljön: när vänstern hånar alla auktoriteter som lärare och polis, är det bara gängkriminella som kan kliva fram som ledare och vara de eftersträvansvärda.

Sverige måste våga försvara hederliga auktoriteter, annars tar de kriminella auktoriteterna över.

Så enkelt är det.