Finlands tidigare statsminister Paavo Lipponen (S) ryter nu ifrån. ”Det är meningslöst att fortsätta ratificeringsdansen med Turkiet”, skriver han. Sluta leka. ”Cut the Comedy”.

KOMMENTAR. Äntligen en politisk tungviktare som ryter ifrån. Det pinsamma turkiska spelet måste få ett slut. Ansvaret för ett positivt resultat ligger inte hos Turkiet utan hos Nato och det viktigaste medlemslandet USA, skriver han i Hufvudstadsbladet.

Vore stor förlust – för Nato

Sverige och Finland skulle innebära en betydande förstärkning till Nato. Att vägra ta emot de två nya medlemsländerna – som uppmuntrats att ansöka om medlemskap – vore en stor reell förlust, inte bara ett prestigebakslag.

Lipponen frågar – med illa dold irritation – hur Nato tänker sig att försvara de baltiska länderna i ett krig utan Finland och Sverige.

Det han säger är att detta är stora och vidsträckta politiska beslut för Sverige och Finland. Då kan inte Nato agera som om det är en lek i sandlådan. Nu måste Nato ta detta på allvar. Till man gör det har varken Finland eller Sverige någon anledning att göra något alls.

Båda ska med – allt annat är seger för Putin

Lipponen gör också klart att det vore dumt att Finland skulle gå med i Nato utan Sverige. Det vore att ge Ryssland en regional segern. Och Finland skulle hamna i en utsatt situation som utpost med ansvar att försvara de baltiska länderna.

Den finske socialdemokraten har naturligtvis helt rätt.

Paavo Lipponen är Finlands längst sittande statsminister, under åtta år 1995-2003.