Stenbeckfamiljen inifrån. Är det möjligt? Jo, Svenska Dagbladet har lyckats intervjua två av Jan Stenbecks barn och flera av hans nära medarbetare. Det blir en tankeväckande inblick i en förmögen, initiativrik men också djupt olycklig familj.

De har alltid varit medieskygga. Såväl Jan Stenbeck som hans äldsta dotter Cristina har kallats ”näringslivets Garbo” av journalister. Därför blev jag överraskad av att en radiodokumentär på över fem timmar i sex avsnitt nu i veckan har publicerats, där helt ny insyn ges i familjen. Både om affärer och personliga förhållanden.

Poddserien Dynastin om tre generationer Stenbeck ger en lärorik inblick i en stenrik familj. När jag lyssnar hör jag också min mammas gamla förmaning: ”rika är aldrig lyckliga”. Jag har sett det som ett sätt att värja sig när man själv får vända på varje slant. Men den här dokumentären får mig att undra om det inte är sant. Vi vet att familjen Wallenberg har haft sin beskärda del av oresonliga relationer, höga förväntningar och självmord. Ingen har kunnat undgå den mest uppmärksammade av förmögna familjer i västvärlden, Kennedy i USA.

Hugo Stenbeck – hård, traditionell och effektiv

Det var under Jan Stenbecks far som familjen blev riktigt förmögen. Som affärsjurist blev Hugo Stenbeck också sina kunders affärsstrateg. Han fick betalt genom ägande och inflytande. Kinnevik blev kärnan i Hugo Stenbecks imperium som fokuserade på svenskt traditionellt näringsliv i skog och stål. Han tycks ha varit en sträng och krävande ledare i tiden.

Äldste sonen Hugo junior blev vd 1963, men visade sig inte fungera och blev alkoholiserad. Fadern fick fortsätta leda imperiet som styrelseordförande. När fadern dog 1977 blev det strid mellan yngste sonen Jan och hans två äldre systrar. Modern ställde sig på sonens sida och en av Sveriges mest publika och uppslitande släktfejder i modern tid avgjordes på en bolagstämma 1983. Jan vann.

Syskonen talade aldrig mer med varandra.

Jan Stenbeck – nytänkare, risktagare, vinnare

Redan i småskolan hade Jan varit ”busig” och hittat på mycket hyss. Han fortsatte med det under universitetsstudierna på Harvard. Och i sitt första jobb på investmentbanken Morgan Stanley.

När han fick kontroll över Kinnevik förnyade Jan Stenbeck Sverige. Han bröt på egen hand sönder telefonmonopolet och sedan tevemonopolet. Politiker och byråkrater försökte stoppa förändringarna, men Stenbeck förstod att teknik vinner över politik.

I dokumentären fokuseras inte på detta, förmodligen därför att programmet är gjorts av ekonomijournalisten Jan Almgren, som säkert utgått ifrån att folk är medvetna om denna utveckling. Men jag märker att Stenbecks teknikrevolution i Sverige är föga känt i den yngre generation som jag arbetar med idag. Almgren nämner dock några insidernyheter som varit stora scoop om de avslöjats när det begav sig.

Omtänksam, tuff och introvert

Istället fokuserar dokumentären på familjens inre liv. Om Jan Stenbeck som familjefar. Han tycks ha varit lika mjuk och inkännande hemmavid där han hade fyra barn – Cristina, Hugo, Sophie och Max – som han var stentuff i affärslivet. Även om ha kunde brusa upp om barnen inte lydde. Men han var också introvert med sina egna känslor och intressen.

Det är när äktenskapet med amerikanskan Merrill McLeod knakar som han har en relation med en servitris på en av sina restauranger i Stockholm. Här blir hans ”okände son” till.

Hur hemlighetsfull Jan Stenbeck var framgår när hans närmste medarbetare berättar hur det gick till när de intygade hans namnteckning på ett papper där de inte fick se vad som stod över namnteckningen. Det var faderskapsbeviset för sonen Felix. Ingen fick kännedom om honom förrän efter Jan Stenbecks död.

Barnen Stenbeck – går inte i pappas fotspår

Ett viktigt journalistiskt motiv till att göra denna dokumentär är att barnen till Jan Stenbeck inte alls är ute efter att ta över efter pappa. Det är motsatsen till prisbelönta dramaserien ”Succession” med Brian Cox där de vuxna barnen ställer sig in hos fadern för att få ta över. Ja, motsatsen till Wallenberg där Jacob (1892–1980) och Marcus (1899–1982) var konkurrerande bröder. Eller som sagt, mellan Jan Stenbeck och hans syskon.

Den som alla trodde skulle ta över imperiet efter pappa, äldsta dottern Cristina, har lämnat inte bara Kinneviks styrelse utan även Sverige. Sonen Max var också påtänkt som företagsledare, men han dog i komplikationer av misskött diabetes 30 år gammal. Äldsta sonen Hugo blev en god seglare, men med ett temperament och ett missbruk som inte gjorde honom lämplig.

Yngsta dottern Sophie, som är den som intervjuas längst i dokumentären, gjorde sig tidigt fri från företagsvärlden och sysslar med hästar och välgörenhet.

Och sladdbarnet Felix i Sverige, han som fick uppemot 350 miljoner kr på bankkontot på 18-årsdagen, gick in i en identitetskris med stort missbruk av kokain och alkohol.

Stort mörker, med en strimma hopp

Det finns ett talesätt om entreprenörer: ”Förvärva, ärva och fördärva”. Första generationen bygger upp en företagsverksamhet, andra generationen ärver och förvaltar med ansvar, allt medan tredje generationen slösar bort alltihop. Det ser ut som att farfar Hugo och pappa Jan kan bli de sista i Stenbeckfamiljen som driver Kinnevik.

Men inte riktigt. Financial Times kallade 2015 Cristina Stenbeck för Europas mest profilerade affärskvinna. Cristina tog som 24 åring över Kinnevik efter pappas död 2002 och var en framstående företagsledare i nästan 20 år innan hon klev av. Och det efter att ha utvecklat Kinnevik med nya innovativa och lönsamma satsningar på internethandel.

Dokumentären spekulerar att planen var att lämna över till yngste brodern Max, men när han inte fanns kvar, höll Cristina fast vid att hon gjort sin ”värnplikt”. Hon är själv förtegen om allt. Hon bor med make och fem barn i London. Därifrån är hon fortsatt aktiv i näringslivet, med egna satsningar. På Kinnevik är man oroad att hon använder sitt namn för att bygga nya verksamheter som konkurrerar eller skulle kunna utförts av Kinnevik, där hon fortsatt är storägare.

Sonen Hugo har kommit ur sitt missbruk och har valts in i Kinneviks valberedning. Efter brodern Max död är han storägare i Kinnevik.

Dottern Sophie skapade tidigt ett band med svenskfödde halvbrodern Felix, som också kommit ur sitt missbruk och är nu själv terapeut och driver verksamhet i den andan.

En bit svensk historia

Jag tycker det varit oerhört givande att lyssna på denna dokumentär och få fler inblickar i det som var Jan Stenbecks liv och vad som följt därefter.

Identitetskriser, missbruk och trasiga relationer blandas med enorma affärsmässiga framgångar och stor rikedom. I tre generationer.

”Dynastin” ger faktiskt ett tidsdokument över mer än en familj. Det är en bit av svensk nutidshistoria.