Vid en demonstration i finska Uleåborg viftades med PKK-flaggor och en docka med en skylt över bröstet där det stod ”Terrorist!” på. Det var supportrar till kurdiska PKK som framförde krav om att dess ledare skulle friges.

En lokal kurdisk grupp och en anarkistisk grupp stod som arrangörer, skriver Iltalehti. Enligt den finska polismyndigheten gick demonstrationen lugnt till. Man inledde med en tyst minut för att hedra offren för jordskalven i Turkiet och Syrien.

– Vi anklagar Erdogan för terrorism, folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, sa Arpád Kovacs, en av initiativtagarna, i samband med demonstrationen.

Den kurdiska PKK ses som en terrororganisation av Sverige, EU och USA.  

– Europa ser Putin som en diktator. Det är dags att också se Erdogan som en diktator, sa Kovacs.

Lockande att utmana lättretade Erdogan

Provokationen uppmärksammas eftersom den turkiska regimen reagerar så starkt på varje kritisk synpunkt man möter i Sverige och Finland, som söker medlemskap i Nato. För att länderna ska bli medlemmar måste varje Natoland, också Turkiet, godkänna inträdet.

Det har givit Erdogan en vetorätt han utnyttjar maximalt i det internationella politiska maktspelet. Och som en effekt av hans lätthet att uppröras har gjort blir det lockande att reta honom gång på gång.