Ett S-kommunalråd som tog Magdalena Anderssons valretorik om att ”vända på alla stenar” mot brottsligheten på allvar, har blivit avsatt. Står partiet på gängkriminellas sida eller inte?
Det allvarliga med det som händer i Botkyrka är att Socialdemokraternas relation till klaner och kriminella gäng ställs på sin spets. Tidigare har korrupta metoder används av partiet i exempelvis Sigtuna. Då var det en invandrarförening som köptes med skattebetalarnas pengar för att deras medlemmar skulle rösta på S i valet.
I Botkyrka är det inte klarlagt vad kriminella gäng får av den S-falang som de ser ut att ha hjälpt till att fälla partiinterna motståndare, det vill säga det kommunalråd som stängde ABF:s fritidsverksamhet efter bevis på att kriminella anställts där.
Fick gängledarna löfte om att ABF skulle få öppna fritidsgårdarna igen, så att kriminella ska kunna fortsätta rekrytera ungdomar där?
Frågorna är många. Svaren uteblir.
Vända på stenar – som exploderar
I valrörelsen upprepade Magdalena Andersson sitt diffusa vallöfte många gånger: ”Jag kommer att vända på varje sten för att bryta segregationen och knäcka gängen” (bland annat 29 sept 2021).

Kommunalrådet i Botkyrka Ebba Östlin (S) tog detta på allvar. I februari 2022 stängde hon sju fritidsgårdar som drevs av ABF och där det framkommit flera uppgifter om våld, narkotika och gängtillhåll.
Ja, Östlin använde partiledarens retorik om att vända på stenarna för att bryta kriminaliteten.
Men när hon stängde ABF:s suspekta fritidsgårdar var det en sten som exploderade likt en handgranat.
Hon blev utsatt för kampanj som lyckades – på medlemsmöte i partiet avsattes hon 28 januari.
Var står partiet?
Partiledningen har känt till problemen i Botkyrka men tigit om dem. Först när medierna uppmärksammar utvecklingen blir man plötsligt ”chockad” av anklagelserna.
Jag kommer att tänka på Socialistpartiet i Italien. De var ett återkommande regeringsparti och hävdade att man bekämpade maffian med alla metoder. Men partiet upplöstes efter stora valförluster 1994. Anledningen? Avslöjanden om mycket nära band med den italienska maffian.
Går S i samma riktning, alltså agerar alltmer i symbios med klaner och gängkriminella för att nå större politisk makt i exempelvis kommunalval?
Svenska partier lätta att kapa för kriminella
De svenska partierna är ytterst svaga och sårbara, inte bara S. Antalet medlemmar är pinsamt lågt. Det betyder att väldigt få personer kan ta över och styra partiet i en kommun. I Botkyrka var det ju bara 170 partimedlemmar i Socialdemokraterna som röstade om kommunens högste politiker, en kommun med nära 100.000 invånare, skatteintäkter på nära 4 miljarder och över 7.000 anställda.
Om ett kriminellt gäng ser till att bli medlemmar i stadgemässig ordning räcker det med några 10-tal personer för att kapa och ta över partiet och få stor makt över kommunen.
Allt detta står nu på spel. Hur ser Magdalena Andersson på läget? Försöker hon slingra sig och accepterar utvecklingen, eller kommer hon att vidta åtgärder?
Också andra partier måste analysera sårbarheten för att deras partiföreningar och i förlängningen kommuner kan kapas av organiserad brottslighet.
*
PS
I helgen publiceras en ledare om hur lokaldemokratin kan skyddas mot fientligt övertagande.