Socialdemokraterna har själva, internt, ”utrett” misstankarna om infiltration av gängkriminella. Man har vägrat låta externa säkerhetsexperter göra granskningen, så som Botkyrka gjorde med ABF och då Ebba Östlin som kommunalråd stoppade ABF:s fritidsgårdar.

KOMMENTAR. Och den interna ”utredningen” finner ”inga belägg” för infiltration. Enklaste sättet att uppnå det resultatet är att inte leta. Då finner man inga belägg, ingenting. Eftersom man inte går på djupet.

Socialdemokraterna kan knappast ha hunnit göra det säkerhetsbolaget gjorde av ABF då man kunde konstatera att 11 av 85 ”ungdomsledare” som ABF anlitat var dömda för vålds- och narkotikabrott.

Det rimliga hade varit om S hade kontrollerat alla nya medlemmar i Botkyrka mot brottsregistret, vilket man förmodligen inte gjort. En annan kontroll som borde göras är vem som betalt de nya medlemmarnas medlemsavgift. Det finns dokumenterat. Är det inte personerna själva, så ökar misstanken om en planerad kupp. Vi vet inte vad partiet ”utrett”. Bara att de inte funnit några belägg.

Ebba Östlin avgår under hot om uteslutning

Efter detta besked, alltså att Socialdemokraterna inte ställer upp på hennes beskrivning om bakgrunden till varför hon stängde ned fritidsgårdarna, har hon idag beslutat att avgå som kommunstyrelsens ordförande.

Socialdemokratiska distriktets ordförande Åsa Westlund uppger för SVT att Östlin hade hotats av uteslutning om hon inte självmant avgått.

Stödpartierna oroliga

Nu uttrycker de som är stödpartier åt Socialdemokraterna i Botkyrka – MP, C, L och KD – oro över vart Socialdemokraterna ska ta vägen.

Centerpartiets gruppledare Dag Ahlse säger att mittensamarbetet kan spricka om Socialdemokraterna byter inriktning.

– Vi har ju rätt tydlig inställning i ABF-frågan. Skiftar Socialdemokraterna sin inställning där så blir det problematiskt för oss, säger han till P4 Stockholm.

Det är enligt honom tydligt att turbulensen skapar oro för hela kommunen.

Tänker S sopa frågan under mattan?

Det är allvarligt att Socialdemokraterna nu sällar sig till dem som avsatt S-politiker som visat handlingskraft mot organiserad brottslighet.

Vad säger det om S syn på kriminalitet och korruption?

Varför får allmänheten inte veta om de flera tiotal medlemmar som värvades för att kunna delta i medlemsomröstningen 28 januari och fälla den politiker som agerat mot kriminella?