En politiker som har stor insyn i vad som hänt inom Socialdemokraterna i Botkyrka är kommunfullmäktiges ordförande Marcus Ekman (S). Han menar att Ebba Östlin (S) inte blivit avsatt om hon låtit bli att stänga de av kriminella kontrollerade fritidsgårdarna i ABF-regi.

KOMMENTAR. Marcus Ekman (S) beskriver läget som ”exceptionellt allvarligt” och riktar hård kritik mot företrädare för ABF, Arbetarnas Bildningsförbund.

– Ledande personer som var ansvariga för driften av fritidsgårdarna har varit drivande i att dra in Ebba Östlins förtroende, säger han till SVT Nyheter.

Partiledningen mörkar

Han är också kritisk till den interna utredning som partisekreteraren Tobias Baudin genomförde och som enligt Ekman bortser från den mest centrala frågan i sammanhanget: beslutet att stänga ner fritidsgårdarna i ABF:s regi.

– Det här kan inte ses som någonting annat än resultatet av den stängningen, säger Ekman.

Att inte undersöka i vilken mån utsparkandet av kriminella från fritidsgårdarna påverkat förtroendeomröstningen kan inte ses som något annat än försök till mörkläggning.

Korruptionen måste avslöjas

Eftersom Socialdemokraterna inte klarar av att bryta med den kriminella miljön måste andra krafter granska och kartlägga sambandet mellan kriminella och Socialdemokraterna. Ett viktigt underlag är den säkerhetsrapport som Botkyrka kommun beställt av extern granskare och som avslöjade att 11 av 85 personer som ABF anställt i Botkyrka var kriminellt belastade.

Om S får fortsätta som inget hänt är det ett bevis för att Sverige nu är ett korrupt land där politiker ända upp på partiledarnivå hjälper kriminella att komma undan.