Sverige kan inte låta islamister i Turkiet bestämma hur landet ska styras. Om övriga Nato-länder låter Turkiet bestämma kommer Sverige inte att gå med. Då är Nato inte en organisation där Sverige ska vara med.

Läget är helt låst. Låt oss vara tydliga med det. Turkiet använder sin vetorätt för att kräva svensk underkastelse med islamistiska krav om att avskaffa yttrandefriheten – det vårt folk kämpade för att införa för drygt hundra år sedan. Vilhelm Mobergs Utvandrarna, det litterära verk som röstades fram som 1900-talets bästa, handlade bland annat om uppgörelse med religiöst förtryck. Den gången från en hårt styrande och statligt kontrollerad kyrka.

Nu vill Erdogan att Sverige ska återinföra religiös överhöghet över politik och samhälle, men denna gång för islam istället för kristendom.

Det är groteskt.

Turkiets utpressning kommer inte att fungera

Och de 28 av 30 Nato-länder som godkänt Sverige sitter tysta när Turkiet försöker använda sin vetorätt på detta sätt. Här känner jag en oerhörd besvikelse. Jag trodde europeiska och nordamerikanska länder var våra vänner. Nu står de, likt elever på skolgården, och tittar på när Turkiet försöker mobba Sverige att ge ifrån sig sina värderingar och anta Turkiets.

Jag har varit positiv till Nato i 15 år, men nu börjar jag tveka om det är den sorts organisation som Sverige ska vara medlem i. Om den stora majoriteten tillåter att Turkiet bedriver utpressning är det inte en organisation att lita på.

Vilka värderingar gäller?

Nato agerar nihilistiskt. Man står inte upp för västerländska värderingar. Då blir ju frågan om det finns någon anledning att vara med där.

Att samverka med andra med militär styrka blir ju meningsfullt bara om de har samma mål som oss själva.

Nu uppstår tvekan om Nato har det. Man låter en islamistisk regim kräva omöjliga eftergifter för inträde.

Nato framstår inte som nordatlantiskt i mina ögon, utan mer mellanösternskt.

Dags att dra tillbaka ansökan?

På samma sätt som man prutar vid mattköp i en turkisk basar, och är beredd att gå vidare utan att köpa något om säljaren kräver för högt pris, börjar det bli dags för Sverige att gå vidare. Vi kan inte låta oss hönsas av en halv-diktator i Turkiet som kräver för högt pris. Då blir det ingen affär.

Vi har förnedrat oss länge nog nu. Om de 28 av 30 som godkänt Sverige fortsätter sitta på sina händer gäller det att visa dem att Sverige fått nog nu. Då borde vi dra tillbaka ansökan.