De allt fler skottskadade kräver stora vårdresurser som tränger undan annan vård. Läkare kräver mer vårdresurser eftersom kostnaderna drar iväg ju fler skjutningar som sker.

När skottskadade personer kommer in till akuten får de snabbt kvalificerad vård för att ta reda på vilka skador som finns, försöker stoppa blödningen och skickar patienten vidare till röntgen eller operation.

Men även om traumateamet på 10-12 personer klarar av att rädda livet på patienten kan bestående skador medföra ytterligare vårdresurser. Det krävs mycket tid och resurser för att en skottskadad person efter akutskedet ska kunna återhämta sig och komma tillbaka.

Kostar allt mer

Skjutningarna kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp i form av vårdkostnader – bara i Stockholm hittills 60 miljoner kronor de senaste tre åren.

– Vi tar hand om de patienter som kommer och den finansiella aspekten är något som vi inte lägger oss i, säger Gunnar Sandersjöö, chef för Traumacentrum på Karolinska universitetssjukhuset till SVT.

Nästan 200 personer skottskadades och fick vård i region Stockholm 2020 och 2021. Akutvården och efterföljande vård har kostat skattebetalarna 60 miljoner kronor, visar en grovt uppskattad beräkning från Region Stockholm som SVT Nyheter tagit del av.

I snitt kostar en skottskadad person runt 300 000 kronor.

Tidigare har regionen larmat och varit tydliga med att utvecklingen måste brytas så att antalet skottskador minskar. Men på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har skjutningarna de senaste åren i stället blivit en del av vardagen.

– Vi har skjutningar konstant och har haft det i många år, så för oss är det nästan som vanligt, säger Gunnar Sandersjöö, chef för Traumacentrum på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, om den senaste tidens våldsdåd.

Liknande larm kommer från Göteborg och Malmö där skottskadade också blivit en del av vardagen.