I internationell politik är det bara makt och styrka som gäller. Det vet turkiske presidenten Erdogan. Därför utnyttjar han den svenska och finska Nato-ansökan maximalt. Men nu kan USA svara med samma mynt.

Turkiet vill köpa 40 stridsflygplan av typen F16. Men nu förväntas USA ställa villkor för affären, enligt medieuppgifter. För att köpet ska bli av behöver Turkiet godkänna Sveriges och Finlands Natoansökan.

Erdogan har länge velat köpa F16 till det turkiska flygvapnet, men har skjutits upp flera gånger. Här är det Turkiet som vill ha något. USA har dragit ut på affären, kanske för att kunna använda den för att få Turkiet att göra något USA vill i motprestation.

Vrider om armen på Erdogan

Wall Street Journal skriver att den amerikanska ”regeringen ser försäljningen som ett led i att få Turkiet att skriva under på Finlands och Sveriges anslutning till Nato, något som Ankara har blockerat på grund av invändningar mot deras band till kurdiska separatistgrupper.”

Den amerikanska kongressen måste godkänna affären, och ett formellt sådant tillståndsgivande om vapenaffären kan ske i samband med att Turkiets utrikesminister besöker Washington nästa vecka. Både republikaner och demokrater vill se Sverige och Finland i Nato. Det kommer de med största sannolikhet göra klart för den turkiske ministern.

Det handlar om en affär värd motsvarande över 200 miljarder kronor, utöver stridsflygplanen ingår hundratals bomber och jaktrobotar.