Det tog femton omröstningar, men nu är republikanen Kevin McCarthy vald till talman i amerikanska representanthuset. Här har talmannen mycket stor makt över dagordningen och kan stoppa förslag från att läggas fram för omröstning på ett helt annat sätt än svenska riksdagens talman.

Det är en stor seger för Kevin McCarthy att han till slut blev vald. Han blir nu USA:s 55:e talman.

Talmannen borde ha valts den 3 januari, men blev fyra dagar fördröjd eftersom det tog 15 omröstningar innan McCarthy fick den nödvändiga majoriteten av avgivna röster. (Rekordet är 130 omröstningar 1855. Skälet till att det kan bli många omröstningar är att man inte, som Sverige, har regel om att efter tre omröstningar vinner den som fått flest röster.)

Många trodde att han skulle tvinga dra tillbaka sin kandidatur. Men i natt lade de sex sista motståndarna inom hans eget parti ned sina röster och därmed kunde McCarthy vinna med 216 röster mot 212 för demokraternas kandidat.

Han har haft ett gott samarbete med Donald Trump, men anses vara en moderat republikan som också gjort upp med demokraterna i vissa laddade frågor. Detta har retat upp mer hårdföra republikaner som inte backat upp honom, och därför fick ingen kandidat under de 14 första omröstningarna den nödvändiga majoriteten i representanthuset.

Joe Bidens makt begränsas nu

Eftersom republikanerna vann valet i höstas har man nu när mandatperioden startade 3 januari majoritet i representanthuset. Det betyder att president Biden måste få stöd av republikanerna för att få igenom sin budget och sina lagförslag.

Vissa menar att de problem Kevin McCarthy haft att bli vald, något som kan ses som en svaghet, faktiskt kan vara till hans fördel. Det gör att oppositionspartiet demokraterna förstår att de behöver backa upp McCarthy för att några förslag alls ska gå igenom i representanthuset.

McCarthy är son till en brandman, har mastersexamen i företagsekonomi och representerar Kalifornien i representanthuset sedan 2007.

Sitt installationstal avslutade han (strax efter kl 7.30 på lördagsmorgonen svensk tid) med orden:

– Kom ihåg! Jag gav aldrig upp.