I Sverige anses det ofta finnas skäl att inte utvisa dömda brottslingar. Men i USA sker nu utvisningar till Afghanistan. Detta för att skydda allmänheten från brottslingar.

Departementet för inrikes säkerhet har meddelat att man har deporterat en afghansk evakuerad som fördes till USA under förra årets kaotiska luftbro efter att han dömts för att ha använt en 3-årig flicka i ett evakueringsläger.

Hans avlägsnande markerar en milstolpe för USA:s immigrations- och tullmyndighet, rapporterar Washington Times. Myndigheterna har utrett hur man ska hantera brottslingar bland den evakuerade befolkningen vid en tidpunkt då USA har ett allmänt hinder för att skicka tillbaka människor till Afghanistan efter att talibanerna tog kontroll över landet förra året .

Den dömde flögs ut från New York den 18 december genom Förenade Arabemiraten på väg tillbaka till Afghanistan.

”Vi kommer att fortsätta att vara vaksamma när det gäller att försvara den amerikanska allmänheten från farliga rovdjur och skydda vår mest utsatta befolkning: våra barn”, säger David O’Neill, biträdande chef för deportationsverksamheten, som drivit fallet mot den nu deporterade.