Igår undertecknades en finsk-svensk avsiktsförklaring som möjliggör för Finland att bistå Ukraina med tunga militära vapen. Från Sverige är redan tunga vapensystem på väg till Ukraina för många miljarder kronor. Detta är nödvändigt för att inte sprida kriget utanför Ukraina.

Avtalet innebär att också Finland kan leverera tung militär materiel till Ukraina. Den försvagning som leveranserna innebär av det finska hemlandet ska kompenseras med att Sverige tar större ansvar genom ett fördjupat militärt samarbete.

Försvarsminister Pål Jonson och Finlands försvarsminister Mikko Savola möttes igår för att underteckna det fördjupade militära samarbetet.

Sverige bidrar med Archer i största stödet någonsin

Parallellt med det har regeringen givit Försvarsmakten i uppdrag att förbereda överlåtelse av det svensktillverkade artillerisystemet Archer, som är världens mest avancerade.

Stridsfordon 90. Foto: Wikipedia

Utöver detta handlar det om det största paketet av försvarsmateriel hittills. En stor del utgörs av 50 stycken stridsfordon 90 med ammunition och pansarvärnsrobot NLAW. Det består också av granatgevär med ammunition, pansarskott, automatgevär och minröjningsmateriel.

All denna försvarsmateriel behövs i det svenska försvaret, men bedöms tillfälligt kunna avvaras som stöd till Ukraina. Svenska försvaret kan beställa nytt materiel, varav det mesta är svensktillverkat.

Försvarets Materielverk (FMV) ska också ge bistånd genom att samarbeta med ukrainska motsvarigheten för att möjliggöra upphandlingar till Ukraina och stärka Ukrainas egna kapacitet att göra upphandlingar av militärt materiel.

Detta innebär att Sverige bidrar med många miljarder kronor till det ukrainska folkets försvar. I november beslutade regeringen skicka militärt materiel för omkring tre miljarder kr. Och det nya paketet med tyngre vapen som beslutats nu i januari uppskattas till ett värde av över fyra miljarder kr.

Stöd till Ukraina för att stoppa fler krig i Europa

Är det rimligt att stödja Ukraina som motsvarar en väsentlig del av den svenska försvarsbudgeten? Svaret är tveklöst ja. Den ryska invasionen av det alliansfria Ukraina har i grunden förändrat säkerhetspolitiken i Europa.

Om Ryssland tillåts vinna i Ukraina kommer andra länder i Rysslands närhet att stå på tur att utsättas för militära angrepp.

Därför måste den ryska aggressionen stoppas i sin linda, som uttrycket lyder även om ukrainska folket sedan 11 månader lider svårt i terrorbombningar och strider. Ryssland förstår bara en sak: den militära styrkans språk. Det finns ingenting att samtala eller förhandla om. Det gäller att besegra ryska trupper eller att låta sig underkuvas av dem.

Här måste västvärlden ställa upp på det angripna landets sida och stoppa vidare krigföring i Europa.

Tyskland tvekar. Man är rädd att tyska leveranser av stridsvagnen Leopard 2 ska reta upp Putin. Det skapar osämja i EU.

”Ukrainskt blod spills på riktigt. Det är priset för tvekan kring Leopard-leveranser. Vi behöver handling nu”, skriver Polens utrikesminister Zbigniew Rau på Twitter.

Agera är det enda som gäller

Både i vårt europeiska närområde och här hemma i Sverige har våldsamheter tagit helt nya proportioner. Vårt samhälle måste ta sig samman och förstå att man måste möta våld med våld. Det går inte att låta kriminella med stort våldskapital bestämma. De måste slås ned med all kraft!

Demokratiska samhällen måste nu visa att man kan stå upp för sina värderingar mot våldet.

Tyvärr viker vänstersidan alltid ned sig, man känner som redan George Orwell konstaterade, en beundran inför det brutala våldet. Men ska frihet, öppen debatt och demokrati fortleva måste dessa värden försvaras, med våld om så krävs. Polis och militär måste uppgraderas.

Jag tänker ofta på hur klokt blivande amerikanske presidenten Theodor Roosevelts uttryckte det 2 september 1901: “Speak softly, and carry a big stick”, alltså: uppträd lugnt och diplomatiskt men var redo att svara på grovt våld. Om vi i Sverige följt detta råd hade vi haft en polis med sådan respekt att gängkriminaliteten inte kunnat breda ut sig. Om vi i Europa följt detta råd hade inte Putin vågat anfalla Ukraina.

Aktuellt läge i Ukraina enligt Försvarsdepartementet. Rött fält är ryskt ockuperat område. Bild: Regeringskansliet.