Samtidigt som SD och M ökar tappar den rödgröna oppositionen. Det är framförallt MP som backar rejält och nu halverats sedan valet och hamnar på blygsamma 2,4 procent. Det är bara marginellt mer än den ökning som SD noterar: +2,2 procentenheter.

Det återstår att se om Demoskop i Aftonbladet fångar upp ett trendbrott mer generellt i opinionen, men i mätningen som utförts de första dagarna av 2023 har regeringssidan ökat. Detta efter att under några månader tappat stöd i mätningarna.

– Det är ett styrkebesked att vi kan ligga kvar på nivån från det historiskt höga valresultat vi fick i höstas, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson (SD) i intervju med Riks.

Han tror att partiet ska kunna stärkas än mer när det börjar komma leverans på det som partiet gick till val på och som finns med i Tidöavtalet.

Se inslag med mig och Denice Westerberg och Mattias Bäckström Johansson i Riks: