En av de mest meriterade Natogeneralerna, Hans-Lothar Domröse, förutspår att Ryssland och Ukraina kommer överens om ett eldupphör någon gång i vår, ”när båda sidor inser att de inte kommer någonvart”.

Det är i en intervju med Ukrainska Pravda som Hans-Lothar Domröse, 70, gör bedömningen att stridigheterna kommer att upphöra i Ukraina i vår.

– Jag förväntar mig ett vapenstillestånd i början av sommaren, då båda sidor kommer säga ”nu är det helt orimligt”, säger han.

Generalen får medhåll av Rysslands- och säkerhetsexperten András Rácz vid det tyska utrikespolitiska rådet. En ytterligare en faktor som kommer att få Vladimir Putin att vilja minska intensiteten i invasionskriget är det ryska presidentvalet 2024.

Men långt till fred

Ett vapenstillestånd skulle underlätta för Ukraina och dess civilbefolkning, men det betyder inte fred.

Att förhandla sig fram till ett faktiskt slut på kriget kommer enligt Domröse att ta betydligt längre tid – och kräva en medlare.

Han lyfter fram FN:s generalsekreterare António Guterres, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Indiens premiärminister Narendra Modi som möjliga kandidater – men tillägger att ”ingen av dem är särskilt imponerande”.

Meriterad pansargeneral

Domröse var högste befälhavare för JFC Brunssum, ett av Natos tre operativa högkvarter 2012-16. Dessförinnan har han bland annat varit stabschef för ISAF-styrkorna i Afghanistan.

*

Se mer: Newsweek i When Russia and Ukraine Will Agree to End War, According to Ex-NATO General och Expressen (betalvägg).