De gångna jul- och nyårshelgerna blev de våldsammaste i Stockholm på mycket länge. Mellan juldagen och gårdagen är det elva dagar. På den tiden har två skjutits ihjäl och tre skottskadats i fyra skjutningar. Dessutom har sju sprängladdningar detonerat vid flerbostadshus.

ANALYS. Det började med att mediekänd gängkriminell sköts ihjäl på juldagens morgon i Rinkeby. Sedan dess har mängder med entréer till flerbostadshus sprängts. Och i går eftermiddag sköts två personer, en i pendeltågsstationen i Jordbro och en utanför. En avled av skadorna.

Det är en omfattande våldsvåg som drabbar Stockholm nu. Ingenting stoppar de kriminella. Den svenska rättsstaten är i fritt fall. Samtidigt bråkar man i samhällsdebatten om hårdare tag verkligen skulle hjälpa. Många vill fortsätta mjukisvägen, som alltså leder till Europas värsta våldsnivå.

Den nya regeringen har mandat att ta till hårdhandskarna.

Lagändringar tar tid. Likaså byte av ledarskap inom flera centrala statliga myndigheter. Vi måste ha respekt för att det tar tid. Regeringen har bara suttit i elva veckor.

Men otåligheten växer.

Regeringen måste agera

Senast igår när jag hade ärenden på stan fick jag frågor från allmänheten om varför inget händer. ”De måste sätta ner foten”, sa en person om den valvinnande regeringssidan.

Politik är inte enbart logik, det är också psykologi. Regeringen behöver visa handlingskraft. Beslut som inte behöver långa utredningar måste börja fattas nu. Nu!

Skälet till den växande upprördheten och rädslan hos människor är uppenbar. Här är listan på grova våldsbrott under jul- och nyårshelgerna, bara i Stockholm.

Listan över grovt våld i Stockholm senaste elva dagarna

25 december: Gängmedlemmen skjuts ihjäl i Rinkeby.

26 december: Explosion vid bostadshus i Enskededalen i södra Stockholm.

27 december: Ny explosion vid bostadshus i Enskededalen i södra Stockholm.

28 december: Två skottlossningar i Gubbängen, en på morgonen och en på kvällen. Vid andra tillfället avlossas skott mot en lägenhetsdörr, men polisens teori är att skytten tog fel dörren.

28 december: Kraftig explosion inträffade på kvällen i Farsta vid en portuppgång i ett flerbostadshus.

31 december: Sprängladdning detonerar vid port i bostadshus i Rågsved. Ingen skadas, men fastigheten får stora skador.

31 december: Man i 20-årsåldern skjuts ihjäl utanför McDonald’s i Vällingby centrum. Två andra träffades, två killar i övre tonåren, men deras skador ska inte vara livshotande.

2 januari: En sprängladdning detonerar vid en port i bostadshus i stadsdelen Grimsta i Vällingby.

2 januari: En timme senare sker ny explosion i port till bostadshus i Bagarmossen, södra Stockholm.

4 januari: Två personer skjuts på en pendeltågsstation i Jordbro söder om Stockholm. En av de skjutna är död, en 25-årig man. Årets första dödsskjutning. Det blev 63 ihjälskjutna förra året.

5 januari: Explosion i trapphus i Farsta där entré ödelades tidigt på morgonen.