Det är bra att Tove Lifvendahl avstår från att delta i Folk och försvar som börjat sin årliga konferens idag. Fler borde markera mot cancellingskulturen, särskilt nu när den spridit sig från vänsteraktivister till också borgerliga och icke-socialistiska röster.

I ledare (betallänk) skriver Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl: ”Folk och försvars styrelse fann ingen grund för anklagelserna mot den inbokade talaren, men valde ändå att böja sig för de högljudda. Därmed gör man sig skyldig till att låta en auktoritär och antiintellektuell kultur få fäste.”

Detta borde bli standardförfarande framöver: Den som bojkottar en talare för att denna uttryckt något som en liten klick vill tysta och anser sig ”kränkt” över, ska mötas av ännu större bojkotter av dem som försvarar den fria åsiktsbildningen.

Vi såg det tidigare i år då Ebba Busch portades från Elle-galan därför att galans konferencier, vänsteraktivisten Kakan Hermansson krävde det. Det gjorde att Jimmie Åkesson bojkottade Järvaveckan som vägrade ersätta Hermansson som konferencier.

Att tysta är antidemokratiskt

Det är naturligtvis olyckligt att sånt här ska behöva ske. Men vi kan inte låta en totalitär metod ta över och domdera över vilka som får framträda i olika sammanhang. Nu tycks enda metoden att få arrangörer att förstå att de inte kan lyssna på dem som vill tysta meningsmotståndare, vara att visa dem att de får ännu större bojkotter på halsen om de går med på att inskränka fri åsiktsbildning och i förlängningen yttrandefriheten.

Arrangörer som Folk och försvar är ängsliga. De vill slippa kontroverser, som medierna gärna lyfter fram. Men om arrangörer är demokratiskt sinnade måste de vägra delta i totalitära spektakel.

I det aktuella fallet som får Lifvendahl att utebli från Folk och försvar är det den iranske forskaren Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutet, som har avbokats som talare efter kritik om att han skulle vara regimvänlig. Denna gång deltar också borgerliga ungdomsförbund och även SD-företrädare i cancelkravet.

Dessa anklagelser utreddes av Folk och försvar. Utfallet redovisades i styrelseuttalandet: ”Folk och Försvar har varit i kontakt med ett flertal aktörer och personer men inte fått några bevis eller konkreta exempel på hur Rouzbeh Parsi stöder regimen i Iran. Folk och Försvar har också sökt de personer som offentligt ifrågasatt hans medverkan under Rikskonferensen i januari, men inte heller då fått ta del av något konkret.”

Ändå har han blivit avbokad som talare.

Att ta debatt om åsikter är att respektera demokrati

Ingen behöver hålla med om den analys som Parsi har om hur förtrycket i Iran ska bekämpas, men det är just den typen av åsiktsbrytningar som ska ske öppet och i fri debatt. Man ska inte försöka tysta dem man inte håller med. Att sopa motsättningar under mattan löser ingenting.

Folk och försvar tycks ha sett att flera av organisationens medlemsföreningar står bakom bojkotten och har kanske tänkt tanken att om fler vill ha bort en talare än som vill låta honom vara kvar, så är det demokratiskt att tysta rösten som har minst stöd. Men det är ett av de grövsta brott mot demokrati man kan göra!

Demokrati är inte att någon måste vara godkänd av majoriteten för att få tala!

För att det ska handla om demokrati måste åsikter få brytas mot varandra i fri debatt. Detta för att de som sedan ska rösta om vilken linje man ska följa, ska vara informerade om vilka alternativen är.

Tove Lifvendahls exempel borde följas av fler så länge bojkottandet är på modet.

Låt olika röster komma till tals på samma sätt som du själv vill kunna säga din mening!