Efter valet bröt lokala företrädarna för Moderaterna upp från majoritetssamarbetet med Sverigedemokraterna för att istället låta Socialdemokraterna återkomma till makten. Vad tycker M-väljarna om det?

Det kom som en stor överraskning att Moderaterna gick över till Socialdemokraterna. Alla hade förutsatt att det framgångrika samarbetet mellan SD, M, KD och lokala SoL-partiet skulle fortsätta. De hade tillsammans utökat sin majoritet i kommunen.

Men M bytte sida och lät S ta över som nu leder ett minoritetsstyre.

Nu har Sifo frågat väljarna i Sölvesborg om de skulle röstat på samma parti om de vetat vad som skulle hända. Mer än hälften av de som röstat på M i september skulle inte göra det igen i december. De flesta av väljarna som vill byta parti om det fått chansen går till SD.

Se inslag i Riks som går igenom Sifo-mätningen: