Påverkans- och desinformationskampanjer utgör ett hot mot Sveriges demokrati, beslutsfattande och självbestämmande. Det säger ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M).

Därmed delar den nye ministern larmrapporterna från Myndigheten för psykologiskt försvar. Man konstaterar att mängden desinformation och påverkanskampanjer mot Sverige ”i allra högsta grad” varit mer omfattande 2022 än under tidigare år.

Islamister attackerar svenska lagar

Mest påtaglig är den globala islamistiska påverkanskampanjen mot den svenska socialtjänsten. I den hävdas att Sverige systematiskt kidnappar barn till muslimer.

– Det är den största påverkanskampanj som Sverige träffats av någonsin, säger Mikael Östlund, kommunikationschef vid Myndigheten för psykologiskt försvar till SVT.

För Sydsvenskan (betalvägg) berättar socialtjänsten om hur personal blir hotade till livet när man tar fighten på arabiska med dem som hävdar att ”socialen kidnappar barn”. Handläggare hos socialtjänsten vågar inte gå till jobbet.

– Jag är rädd att någon som är desperat ska ställa till skada mot svenska samhället och då kommer konsekvenserna av desinformationskampanjen bli tydliga, säger Farouk Aldabag, handledare på Socialförvaltningen i Falu kommun till tidningen.

De globala aktörerna använder sociala medier

Andra globala aktörer som också bedriver omfattande desinformation mot Sverige och övriga Europa är Putins regim i Ryssland och kommunistpartiet i Kina.

De utländska kampanjerna mot Sverige och Europa sker ofta på sociala medier, inte minst tiktok där många unga befinner sig. Via dessa kanaler sprids lögner och påhitt i syfte att bekräfta och stärka islamisternas, putinisternas eller kommunisternas världsbild.

Regeringen delar analysen

Myndigheten för psykologiskt försvar är ny, inrättad under 2022. Eller rättare sagt, återuppstånden. År 2008 lade Reinfeldtregeringen ner Styrelsen för psykologiskt försvar, i samma veva som värnplikten avskaffades.

Sedan dess har alltså både värnplikten återinrättats och en ny myndighet för beredskap gentemot psykologisk krigföring återskapats.

När Kristerssonregeringen tillträdde i oktober inrättades också en ny post som civilförsvarsminister inom försvarsdepartementet. Detta för att stärka beredskapen på detta område.

För SVT kommenterar civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) den analys om myndigheten gör.

– Det är allvarligt. Otillbörlig informationspåverkan i form av desinformation, ryktesspridning och annan spridning av vilseledande information kan utgöra ett hot mot Sveriges demokrati, beslutsfattande och självbestämmande, säger ministern till SVT.

*

Relaterade länkar: SVT i Kampanjen mot socialtjänsten den största någonsin och Bohlin: Det är allvarligt. Omni sammanställer artiklar om Hatkampanjen mot socialtjänsten.